AutoCAD Civil 3D - uživatelské prostředí

Prostředí Civil 3D - klepnutím zvětšíte(příspěvek je určen pro začátečníky a stávající uživatele AutoCADu

Jak je patrné z obrázku (klepnutím zvětšíte), uživatelské prostředí AutoCADu Civil 3D vychází z prostředí AutoCADu. Nabízí typickou lištu roletových nabídek (menu) a panelů nástrojů, kreslicí oblast pro zpracovávaný výkres a příkazový řádek.

Podstatným novým prvkem je ale ukotvitelná paleta Pracovního prostoru (workspace). Ta obsahuje několik záložek a slouží pro nastavení projektu i přístup ke struktuře objektů a obsahu aktuálního výkresu. Z kontextových nabídek (pravé tlačítko myši) lze spouštět většinu funkcí sloužících k nastavení a modifikaci obsahu projektu.

Oproti AutoCADu je podstatně rozšířena i škála příkazů nabízených v roletových menu a nástrojových panelech. Významnou roli v Civilu hrají i Palety nástrojů (zobrazeny uprostřed). Ty slouží i v AutoCADu ke snadnému vkládání (přetažením myší) často používaných prvků a v Civilu tak mají význam především pro práci s podsestavami (subassembly). Rozšířena je i škála vlastností objektů, které lze zobrazit a modifikovat prostřednictvím palety Vlastnosti objektů (Ctrl+1).

Pro vaši pracovní stanici počítejte s dostatečným rozlišením a šířkou displeje.

Pro začátečníka může být obrovské množství funkcí Civilu poněkud odstrašující, ale nenechte se odradit. Uživatelské prostředí lze navíc snadno upravit a nechat zobrazené například jen ty funkce, které jsou pro danou oblast použití skutečně potřebné.

Viz též AutoCAD Civil 3D - příbuzenství nezapře

Komentáře