Snadné přidání stylů do výkresu

Asi to také znáte. Dostanete nebo vytvoříte DWG výkres, ale ten buď nepoužívá vůbec žádné styly, nebo používá jiné styly než jste zvyklí. Nyní tedy do něj potřebujete rychle dostat hromadu stylů, které máte už vypiplané v jiném, starším výkresu nebo firemní výkresové šabloně (DWT).

Jednou z cest je samozřejmě přenést požadované styly pěkně jeden po druhém, přetažením myší (drag-and-drop). Jenomže tato cesta je pro větší množství požadovaných stylů (a že jich Civil používá opravdu hodně) velmi pracná, prakticky nepoužitelná.

Naštěstí existuje jednoduchá cesta, která funguje i pro jiná nastavení, i v holém AutoCADu. Využívá toho, že příkaz VLOŽ vkládá nejprve tabulky (styly, hladiny, atd.) a pak teprve samotné entity vkládaného bloku/výkresu.

Stačí tedy v onom cizím, bezstylovém výkresu spustit příkaz VLOŽ (nebo -VLOŽ, _-INSERT) a vybrat váš standardizovaný výkres nebo šablonu. Nyní to podstatné: na výzvu AutoCADu Vyberte vkládací bod nesmíte zadat souřadnice bodu, ale pouze stiskněte klávesu ESC - tedy příkaz přerušte. Tím zajistíte, že nebude vložena žádná geometrie z vkládaného výkresu, ale pouze jeho styly, tabulky symbolů a definice. Příkaz si lze předpřipravit i do nástrojového panelu.

Komentáře