Nejlepší podsestava na světě

Alespoň zatím. A pokud funguje. V jednom z předchozích článků jsem publikoval informace o nových podsestavách, které jsou pro Civil 3D 2009 ke stažení v rámci subscription. Verze 2010 je už automaticky obsahuje. Jedna z nich mě skutečně zaujala, a proto bych se jí zde věnoval podrobněji. Prosím fanfáru pro..."ConditionalCutOrFill" neboli PodmíněnýVýkopNeboNásyp. Ikonka v panelu nástrojů je následující.

Abychom uspokojili obě pohlaví, jak to silničářské, tak i to vodohospodářské, připravil jsem později v textu dva jednoduché příklady jejího využití v praxi. Uvidíte, že si jí brzy také oblíbíte.

Vše se nastavuje ve vlastnostech podsestavy a jednoduše řečeno, nejde o nic jiného, než rozlišit případ, kdy je podsestava nad povrchem - v násypu (Fill) anebo ve výkopu pod povrchem (Cut). Podle případu, který nastane, se pak v koridoru naaplikují dotyčné následující připojené podsestavy. Nyní ale k jejímu samotnému nastavení.

Jak jsem výše slíbil, zde je první velmi jednoduchý příklad pro silniční projektanty (pro podrobnost studie), kde rozlišíme výšku násypu a v případě, že přesáhne při svahu 1:2 hodnotu 2.5m nad terénem, necháme krajnici rozšířít o 0.75m a jako třešničku na dortu (no spíš jako pořádnou třešeň) přidáme ještě svodidlo.

Vodohospodáři to mají o něco jednodušší. Do této doby byl problém při úpravě koryta vymodelovat svahy, které už jsou nad povrchem, ale my je potřebujeme vysvahovat v pozitivním sklonu. Civil 3D je vždy svahoval směrem dolů. Pomocí následující šablony docílíme požadovaného výsledku.

V jednoduchosti je přece krása a "modré sirky" jsou stejně nejlepší :)

Komentáře

  1. dobrý den, zkoušela jsem dle vašeho návodu sestavit podmíněnou sestavu... a jako je to super, jen mi nefungují víc než dvě podmínky. umí to sestavit jednu větev pro výkop a jednu pro násyp, ale když třeba rozdělím násyp na "do 2,5m" a "od 2,5m" - tak se většinou nevykreslí nic... nemáte nějaký tip, čím by to mohlo být? díky, radka

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, nejdříve díky za dotaz. Máte ten vzorový příčný řez ostavený podobně jako na obrázku. Musí se to navrhnout jako strom, když nastane toto, udělá se toto, ale pokud to nenastane, testuje je to na jinou podmínku, a tak dál až se vyčerpají všechny možnosti. Důležité je, aby bylo k rozhodovací podsestavě vždy něco připojeno, jak pro případ ANO tak i NE. Dále si ověřte, máte-li všechny podsestavy nacílované na povrch ve vlastnostech koridoru. Více Vám mohu pomoci, až kdybych viděl výkres.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat