Transformace souřadnic bodů

Čas od času se může stát, že budete potřebovat převést zaměřené body z jednoho souřadnicového systému do jiného. AutoCAD Civil 3D obsahuje tuto funkci při importu, exportu nebo převodu bodů do textového souboru.

Podívejme se nejdříve na import.

Základem je mít správně nastavený cílový souřadnicový systém, do kterého chceme naše body importovat.
1) Klikněte pravým tlačítkem podle obrázku a otevře se vám následující dialog, kde nastavíte cílový souřadnicový systém, se kterým budete pracovat ve výkresu. V tomto příkladě UTM.
2) Připravíme si správný formát souboru pro import, kde nastavíme souřadnicový systém ze kterého budeme převádět. Doporučuji zkopírovat nějaký nejbližší a v zóně nastavit ten správný souřadnicový systém.
3) A standardním způsobem načteme body přes menu Body > Importovat/Exportovat body > Importovat body...s tím rozdílem v rozbalovacím menu vybereme ten správný formát, který jsme si vytvořili v předchozím kroku. Kliknutím na tlačítko OK proběhne automatická transformace do aktuálně nastaveného souřadnicového systému, v našem příkladu do UTM-33N.

U exportu je princip opačný.

1) Předpokládejme, že máme ve výkresu skupinu bodů v souřadnicovém systému S-JTSK. V nastavení výkresu tedy určíme správnou zónu.
2) Opět si připravíme cílový formát souboru, do kterého export proběhne např. WGS84.
3) Exportujeme body přes menu Body > Importovat/Exportovat body > Exportovat body... a dialog nastavíme podle obrázku. Výsledkem je potom textový soubor se souřadnicemi ve formátu WGS84.

Upozorňuji na to, že transformace probíhá pouze ve 2D, tzn. výšková kóta nebude změněna.

Civil 3D má také jednu zvláštní funkci pro převod souřadnic bodů, bez toho aniž by byly načteny do výkresu. Najdete ji v menu
Body > Importovat/Exportovat body > Převést body...
Celý tento postup navíc s podrobným nastavením jednotlivých sloupců pro převod je ke stažení zde.

Komentáře

  1. No, odskúšal som... Nemám síce prístup do VIP sekcie Xanadu, ale nazdávam sa, že popisovaný postup súvisí s nastavením polí (stĺpcov) pre transformačný output, čo sa dá aj intuitívne.
    1. UTM je v pohode, ale myslím, že problémom zostáva WGS84, resp. jeho prevod z/do JTSK. Jednak je to najpoužívanejšia transformácia (vzhľadom na GPS, kde kraľuje), jednak nie je možná cez nejaký pevný transformačný koeficient (= lokálne variuje, viz. http://www.geospeleos.com/Mapovani/WGS84toSJTSK/WGS_JTSK.pdf).
    2. Mám za to, že Civil (verzia 2009) lokálne transformačné konštanty nerozlišuje, čo je nepríjemné. Odskúšal som to na dvoch vzdialených miestach (Praha-Motol a Jaroměř) - chyby boli v rámci jednej lokality konštantné, medzi lokalitami výrazné (konkrétne nižšie).
    3. Štandardne Civil ponúka prevod do všeobecného Lat/Lon WGS84, prípadne i "československé" varianty LL/JTSK. Porovnal som prevod medzi nimi a je zrejmé, že transformácia prebieha vo všetkých prípadoch podľa rovnakého kľúča.
    4. Čož ovšem bolo skutočne nepríjemné, bola veľkosť posunu transformovaných súradníc. V prípade Prahy bola priemerná chyba 90 m a pre Jaroměř 130 m JZ smerom! Takáto odchýlka nie je vysvetliteľná lokálnymi transformačnými kľúčmi. Ak je to chyba Civilu, tak je Civil pre toto prakticky nepoužiteľný. (pre úplnosť uvádzam postup - s GPS som zmeral pár bodov na lokalite, pretransformoval v Civile a vyniesol do katastru. Kataster je 100% správny, GPS mohla vykazovať miernu nepresnosť, ale určite nie rádovo desiatky metrov...)
    uf, som sa rozpísal...
    ďobo

    OdpovědětVymazat

Okomentovat