Průběh geologické sondy

Geologům se zde moc nevěnujeme, tak to zkusíme napravit alespoň tentokrát. Dostal jsem nedávno jednoduchou otázku. Jak vynést 3d křivku (3DPoly) pomocí třech různých parametrů:azimut+délka+sklon? V geologii se tak určuje průběh (inklinometrie) geologické sondy v karotážním měření. Jednodušeně jde říci, že jde o geofyzikální metodu určování geologického profilu vrtu. To ale nemám z vlastní hlavy...:)

Samotný přikaz 3Dkřivka (3Dpoly) nenabízí kromě určení absolutních souřadnic, žádné další volby a proto na to musíme jinak.

Naštěstí máme Civil 3D a ten zná něco lepšího než je 3D křivka a tou je trochu neprávem opomínaná Návrhová linie (Feature line). Daleko lépe se s ní totiž pracuje.

Postup je tedy následující:
1) Ve výchozím ribbonu vybereme Vytvořit návrhovou linii.

2) Po odkliknutí počátečních stylů návrhové linie určíme první bod včetně jeho výšky a jsme vyzváni k zadání dalšího bodu...
3) Pro určení délky a azimutu si pomůžeme transparentním příkazem (mimochodem moc šikovná záležitost). Ná výběr je hned několik možností:

4) V tomto případě vybereme Azimut a Vzdálenost


5) Na výběr nyní máme Spád/sKlon/Výška/Rozdíl/Přechod. Pro ty z vás, kteří nerozumí česky, tak Přechod je azimut. Zbytek už asi dáte dohromady. Zvolíme tedy Spád a v procentech určíme jeho velikost (+ stoupá, - klesá).
6) Azimutem pokračujeme na další bod a celý postup se opakuje.
7) Pokud už nebudeme dál editovat, návrhovou linii stačí rozbít (klávesa X), a tak získáme požadovanou 3D křivku.

Pokud chcete z transparentního příkazu vyskočit, stačí použít klávesu ESC. Návrhová linie se velmi přijemně upravuje v Editoru výšek, který například otevřete z menu na pravém tlačítku.

Jako EXTRA TIP přidávám, že pomocí výborných CADTown utilitek (vyšla právě nová aktualizace s příkazem pro 3D ekvidistantu od 3D trasy) převedete jedním kliknutím výslednou 3D křivku na trasu a profil.
viz můj předchozí článek.

Vláďa Michl nelenil a spíchnul během dne šikovnou utilitku 3DPolyC, která jednoduchým zadáním 3D délky, azimutu a sklonu procentech vykreslí požadovanou 3D křivku. Nezapomeňte, že hodnoty lze zadávat do příkazového řádku i hromadně pomocí vložení ze schránky.

Komentáře