Dědinou jedním vrzem

No, spíš řezem. Vzorovým. Pokud řešíte hodně kombinací vzorových příčných řezů např. v intravilánu, pak podmíněné podsestavy jsou pro Vás to pravé ořechové. A to jde pouze o jejich základní varianty. Kdyby jste se chtěli dostat trochu dál, potom jednoznačně doporučuji výborné C3D pluginy Subassembly Studio nebo Section3D. V několika předchozích článcích zde a zde jsme si vysvětlovali použití podmíněné podsestavy s cílováním povrchu, tentokrát bychom se zaměřili na podmíněnou podsestavu s cílením na horizontální entitu (trasu, křivku, Nlinii, zeměměř. polygon).

V následujících krocích si ukážeme postup, jak použít tuto podsestavu pro automatické generování příčných řezů pokud nastanou v situaci tyto případy:
a) snížená obruba u vjezdu na pozemek / do garáže
b) obruba s chodníkem a budovou
c) obruba s chodníkem a plotem zahrady

To je celkem hodně kombinací a tedy také hodně vzorových příčných řezů. Zvláště pokud budeme rozlišovat levou a pravou stranu a jednotlivá staničení daných úseků. Celé to lze řešit velmi elegantně použitím výše zmíněné podsestavy. Jak tedy na to?

1) Připravíme si situaci s křivkami podle objektů v oddělených hladinách. Jednotlivé křivky budov, zahrad a vjezdů navazují postupně na sebe.
Jinak jsem si zde vyjímečně pustil tlouštky čar, tak si toho važte :)
2) Navrhneme trasu a niveletu, abychom měli vstupy pro koridor.
3) Nyní je čas na vytvoření onoho inteligentního vzorového řezu. Zkuste postupovat podle obrázků. Jelikož jsou snížené obruby jinak vysoké než klasický nášlap, je nutné podmíněnou podsestavu připojit hned za koncem vozovky. Pro ilustraci, ale hlavně protože jsem líný, budeme řešit pouze levou stranu vozovky.
Pokud chcete mít příčňáky pěkné, je vhodné si připravit blok pro plot zahrady a pro zeď budovy.

Pokud v C3D připravujete bloky pro příčné řezy, nezaškrtávejte volbu Poznámka. Civilu 3D to nedělá dobře, když výkres na závěr rozložíte. Z podmíněné podsestavy a modrých sirek sestavíme tento vzorový řez.

Všimněte si prosím nastavení podsestavy ve vlastnostech. Všechny podsestavy dobře pojmenujte např.JeVjezd, JeZahrada apod.
4) Nechte vytvořit koridor s následujícími parametry a jako jednotlivé cíle vyberte křivky odpovídajícím podsestavám...(můžete použít i výběr podle hladin)
Mělo by to dopadnout asi takto.

5) Přidejte stopy příčných řezů a příčňáky si nechte vykreslit. Výsledek není na jeden vzorový příčný řez až tak špatný... :)

Komentáře

  1. To je geniální věc ty podmíněné sestavy =) A funguje to!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Je to super, jen by asi slo zjednodusit pouzitim pouze podminky JE a zmenou uhlu vetvi pro prehlednost. vypada to i lepe v cilech. diky za napad.

    OdpovědětVymazat
  3. já to už zkouším druhým dnem anic, toho pavouka jsem poskládal, jenom tu poslední tzv"modrou sirku" nevím jakou použít, tu která by měla reagovat na vzdálenost podle toho jak daleko je ten předmět (budova) od osy, a taky mi nejde napojit ten blok aby se zobrazil v řezu

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, ten článek je určený pro trochu zkušenější uživatele. Bez školení či konzultace Vám nejsem takto schopen něco lépe poradit.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano. článek je trochu pro zkušenější uživatele (v C3D dělám 3 rokem i když něco takého jsem ještě nedělal). Ono by do článku stačilo vložit trochu víc detailů, jako: jestli to je obyčejný blok, jak ho napojit do řezu (jestli se jenom neuchytí na bod), jaký druh modré sirky použít (jestli je taková aby se měnila její délka v závislosti na vzdálenosti zdi nebo plotu), nebo i přidat nějaké výukové programy nebo články, tady jsem žádné podobné nenašel.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat