Oprava výkresu pomocí Mapu

Map 3D a Civil 3D mají oproti jiným Autodesk aplikacím výhodu při opravě nebo záchraně dat z ne zcela korektně se chovajícího výkresu. Nedávno jsem řešil dotaz, jak zrychlit ukládání v obyčejném DWG výkresu s připojenými externími referencemi. Samotný soubor měl kolem 3MB, takže bylo jasné, že 5 minut a více neodpovídá velikosti souboru. Po odpojení Xrefů se výkres choval normálně, a tak jsme se zaměřili na vlastní Xrefy.

Šlo o čistě "pozemácké" výkresy s budovami vytvořené pravděpodobně v ADT nebo AutoCAD Architecture. Audit našel pár chyb, které jsme po uložení odstranili. Abychom měli jistotu, že výkres bude při příštím otevření v pořádku, doporučuji následující postup.

1) V Mapu nebo C3D otevřeme prázdný výkres na požadované DWT šabloně.

2) Příkazem MAPWSPACE spustíme Podokno úloh.

3) Problémový výkres přetahneme na záložku Průzkumník mapy

4) A nad připojeným výkresem (tzv. výkresová sada) provedeme externí dotaz.

5) Pokud chceme opravit celý výkres a vložit všechna data do nového výkresu, nastavíme dialog podle obrázku.

Jinak přes tlačítko Vlastnost... můžeme výběr omezit třeba jen na některou hladinu. V režimu dotazu zvolíme vykreslit a tlačítkem spustíme.

Upozornění:tento postup funguje na klasické ACAD entity, u PROXY entit a ostatních vertikálních objektů máme bohužel smůlu.

6) Po vykreslení všech entit je slušností původní výkres deaktivovat a případně odebrat. Budeme upozorněni krátkou zprávou, že vazba mezi entitami z původního výkresu je zrušena.

Podobný postup se mi takto už několikrát osvědčil a skutečně nemusí jít jen o opravu výkresů. Stejným způsobem si můžete vyfiltrovat jen potřebná data z několika připojených výkresů najednou.

Komentáře