Úhlová zeď jednoduše

Na prosbu jednoho kolegy vodaře uvádím postup, jak v Civilu 3D vymodelovat koridorem úhlovou zeď. Jedná se pouze o počáteční myšlenku, ale snad pochopíte, že základní tvar je docela jednoduchý.

AutoCAD Civil 3D nabízí v paletách nástrojů několik "prefabrikátů", nejblíže k úhlové zdi je OpěrnáZeďVertikální.

Komu tři parametry pro nastavení rozměrů zdi nestačí, určitě šahne po modrých sirkách a zeď si složí podle vlastních požadavků. Zkusme se tedy podívat, jak na to:

Rád bych se pozastavil nad podsestavou NapojenínaSklonaSvislouOdchylku. Pro svislé plochy máte možnost nastavit sklon "Vertikální" nebo vysokou hodnotou v % např.100000. Pokud nechcete počítat kubatury a do řezů budete chtít skutečnou svislici, použijte sklon "Vertikální". Pokud budeme chtít spočítat množství betonu, bude nutné povrchům trochu pomoci a nastavit sklon na 100000%. Všimněte si na obrázku, jak rozděluji kódováním spojnice na horní a spodní. Docílím tak dvou povrchů, mezi kterými vypočítám kubatury.

Ve vlastnostech stop příčných řezů, nadefinujete výkop nebo násyp (poslední záložka), správně přiřadíte povrchy a je to...

Podle potřeby je možné zeď automaticky dokótovat případně doplnit tabulkami s plochami a průběžnými objemy.

Civil 3D experti, určitě namítnou, že jsem nepoužil NapojeníNaOznačenýBod, NapojeníSklonůMeziBody a další vychytávky. Samozřejmě mají pravdu, ale snažil jsem se myslet na normální smrtelníky a vytvořit maximálně jednoduchou šablonu, která půjde zrcadlit a uživatelům nebude při editaci způsobovat velké problémy.

Pokud jste si tvoření šablon zamilovali, pak doporučuji vyzkoušet nový Subassembly Composer a pro fajnšmekry Subassembly Studio nebo Section 3D.

Komentáře