Novinky od Plexscape

Pro betatestery a honiče posledních verzí mám dobrou zprávu. Na našich stránkách se objevila nová verze Plex.Earth Tools 2.4.

- Byl přidán import a export .KML souboru z a do AutoCADu (funkce je v beta verzi)

- Při importování jednoduchých snímků z GE byl vylepšen Auto-Zoom v AutoCADu
- GE vektorové kreslení bylo doplněno o vlastní malý nástrojový panel

Ostatní může určitě potěšit zpráva, že verze Plex.Earth Tools 2.x je nyní dostupná i pro verzi ACAD 2007-2009. A nahradila verzi 1.0, jejíž další vývoj byl nadále ukončen.

Zkušební verze je prodloužena ze 7 dní na 14 (50 snímků), takže i dosud nepolíbení by měli mít dost času si tuto výbornou aplikaci vyzkoušet :).

Abychom ale nezůstali bez nápadů, jeden docela zajímavý pro Vás mám. Pokud si pomocí Plexu stahnete velké množství snímků, je jejich jednotlivé načítání pomalejší a zdržuje to práci. Často slyším požadavek na jejich spojení v jeden velký snímek. Něco na způsob spojování do panoramatických fotek. Nezoufejte, pracuje se na tom... ale zkuste zatím tento postup.

Uživatelé AutoCAD Raster Designu (nástavba pro práci s rastry v ACADu) mají teď výhodu, protože využijeme některých jeho funkcí.

1) Snímky při stahování pomocí Plexu ukládejte rovnou s georeferenčním souborem. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit... Ve Správě > Nastavení > Obecné zaškrteneme volbu podle obrázku.
2) Všechny takto vložené snímky odpojte ve správci externích referencí.

3) Pomocí Raster Designu přes funkci Insert (Vložit) naimportujeme jednotlivé snímky do AutoCADu. Snímky nemají díky georeferenování stejné měřítko v ose X a Y a právě Raster Design umí pomocí funkce RubberSheet tyto nestejná měřítka srovnat.
4) Potvrdíte změnu...


5) Až dokončíte vkládání všech obrázků, spustíte příkaz Merge (Sloučit)

Na dotaz Raster Designu vyberete všechny zdrojové snímky kromě jednoho a poté právě ten poslední jako cílový, k němuž se ostatní snímky sloučí.

6) A je to :) Získali jsme jeden krásný úhledný obrázek.

Tento postup má 2 nevýhody, o kterých víme:
a) Je poměrně pracný, protože snímky musíte vkládat zpět jednotlivě. Takže ideální činnost po třech panácích slivovice.
b) Díky funkci Rubbersheet dochází k mírnému posunu každého snímku oproti jeho původní georeferencované poloze.

Na druhou stranu to zase tak špatné není... a po třech panácích je to stejně jedno :)

Komentáře