Import klopení ze souboru

Jako silničář vím, že klopení je alfa a omega každého návrhu pozemní komunikace a bez něho to prostě nejde. Dialog pro zadávání ručního klopení v C3D 2011 je pro většinu našich uživatelů bohužel spíše krokem zpátky. Přesto však existují postupy, jak si alespoň trochu pomoci. Jedním z nich je import souboru klopení, který můžete mít jako zálohu z minulé verze C3D nebo jednoduše si raději počítáte staničení a hodnoty klopení například v Excelu.

Funkci pro import souboru klopení naleznete v editoru klopení zde.
Soubor klopení je vcelku jednoduchý textový soubor, kde jsou od sebe jednotlivé sloupce odděleny středníkem. Aby se ale všechny hodnoty klopení načetly přesně tam, kam mají, je nutné dodržovat určitá pravidla...např. pořadí sloupců, správnou terminologii kritických bodů klopení apod. Proto jsem vytvořil jeden vzorový soubor Klopení_se_souboru-VZOR.csv, který je ke stažení na našem Helpdesku. Pokud se ho budete držet, neměl by import dělat potíže.
Jednou z novinek v C3D 2012 je také export klopení do CSV a vymazání celé tabulky jednou ikonou. Obě nové funkce určitě potěší.
Na závěr si dovolím ještě jeden tip. O nestandardním klopení např. v přímé nebo mimo oblouky už bylo napsáno několik článků. Pokud máte přímou a chcete importovat soubor klopení, je třeba do ní vložit vrcholy a rozdělit ji na tolik "tečen", kolik oblastí klopení máte. Něco ve smyslu, aby si C3D myslel, že přímá je oblouk.
Problém je v těch nadbytečných vrcholech VB, protože když je po načtení klopení zase odstraníte, okamžitě přijdete i o importované hodnoty. V tomto případě je okamžité dynamické propojení v C3D spíše na škodu. Vyzkoušejte a uvidíte...

Komentáře