Něco z transparentních i méně známých funkcí

KONEČNĚ. Konečně jsem se dostal zpátky k blogu. Omlouvám se všem našim vášnivým čtenářům, ale v poslední době byl prostě kalup. Jdu to tedy hned napravit.

Transparentním příkazům není bohužel stále věnována pozornost uživatelů, jak by si asi zasloužily. Je to škoda, protože mohou pomoci v jednoduchých konstrukčních úlohách, kdy kombinujete funkce AutoCADu a Civilu 3D. Ve verzi 2011 (myslím)  přibyly dva nové příkazy. Na liště je najdete zde.
 
 První příkaz slouží ke srovnání poloměru a funguje tak, že pokud potřebujete během trasování či obyčejném kreslení oblouků nebo kružnic zadat poloměr, který se shoduje s jiným již nakresleným poloměrem, jednoduše při dotazu na poloměr kliknete na tento transparentní příkaz a ihned poté na zdrojovou entitu. Zdrojem mohou být oblouky trasy ale i kružnice a oblouky AutoCADu. Výhodou tohoto příkazu je, že nemusíte znát jakkoliv "chlupaté" hodnoty stávajících poloměrů a Civil 3D je do puntíku převezme.

Druhý příkaz srovnání délky je to samé v bleděmodrém, akorát že platí pro délky přímých. Zkoušel jsem si s tím hrát hlavně při trasování segmentovou metodou přes plovoucí prvky a funguje to výborně.

Když jsme dnes u těchto menších tipů. Dovolím si jednu kontrolní. Víte, jak celkem rychle zjistíte poloměr oblouku trasy aniž byste si ho nechali popsat popiskem? Asi víte... Asi jsem objevil Ameriku - docela dobrý způsob je si nechat puštěný (vyjímečně) panel nástrojů Dotaz a z něho použít volbu Poloměr.

A do třetice všeho dobrého. V ribbonu Analyzovat > panel Dotaz jsou schované dva nenápadné příkazy pro analýzu světlosti. Popravdě, oni dříve bydlely v Sadě nástrojů.
Minimální vzdálenost mezi entitami se může hodit, pokud řešíte souběh dvou tras či křivek a potřebujete najít místo, kde jsou si horizontálně nejblíže. (křižovatky, průjezdné profily apod.)
Minimální svislou vzdálenost mezi entitami lze použít pro určení vertikální vzdálenosti mezi dvěma křížícímí se niveletami (např. silnice pod mostem a na mostě) nebo třeba mezi Nlinií a vrstevnicí (2D křivka se zdvihem).

Pro povrchy lze obdobně najít funkci Minimální vzdálenost mezi povrchy, která značkou ukáže, kde jsou si dvě triangulace vůči sobě nejblíže.
Kdo ví, kdy se mohou podobné příkazy hodit...

Komentáře