Není záliv jako záliv

Mám na mysli třeba autobusový záliv. Během pátečního webináře jsem byl požádán o vysvětlení a ukázku použití odsazené šablony typických řezů. A právě autobusový záliv se jako příklad výborně hodí.

1) Připravíme si trasu včetně odsazených hran zpevnění. Pokud chceme využít všechny dynamické funkce Civilu 3D, zvolíme příkaz pro vytvoření trasy odsazení a tu následně rozšíříme. Za odměnu získáme hrany svázané s hlavní trasou.
2) Navrhneme niveletu hlavní trasy, případně klopení. V tomto příkladu jsem dal niveletu hodně nad terén, aby bylo vidět zemní těleso. Pro odsazenou šablonu potřebujeme také niveletu, a proto je nutné vyrobit si nějaký pomocný povrch. Doporučuji si udělat jednoduchý koridor ze dvou sirek NapojeníŠířkyaSlonu a z něho vytvořit povrch pro získání nivelety odsazení. Postup je zdlouhavější, ale máme jistotu správného klopení a dynamiku nivelety.

3) Vytvoříme vzorový příčný řez - tentokrát už jak má být. Odsazenou šablonu přilepíme na hranu krytu vozovky.
Na ni pak připojíme obrubník, chodník a svah.

4) Vygenerujeme nový koridor a vše správně nacílujeme. Podívejte se do parametrů odsazené šablony.
5) A výsledný koridor autobusového zálivu je hotov s tím, že svahy a obruby jsou vynášeny kolmo na odsazenou hranu a ne na osu.
A o to nám přece šlo :)

Komentáře

  1. Dobry den, zkuste prosim udelat pricne rezy v nabehu odsazeni. U me v civilu to nezobrazuje podsestavu ZakladniBocniSklonVykopuPrikopu a nezobrazuje se ani v EditoruPricnychRezu koridoru.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, v C3D 2012 se v šikmém příčném řezu objevují jen ty podsestavy, které mají tvar. Takže žádné modré sirky jako spojnice a ani body. Je to od Autodesku velice polovičaté řešení.

    Pokud chcete vykreslit svahy, musíte zapnout u svahování výplň nebo to řešit po staru jen přes povrchy.

    Editor příčných řezů funguje obdobně. Navíc lze zobrazit i ty podestavy za šablonou odsazení, ale musíte se do ní nahoře vlevo přepnout.

    Šikmé řezy jsou dobrý nápad, ale nejsou bohužel dotažené.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat