Spočítejte si kubíky

Čas od času se na Subscription Centru objeví nějaká více či méně zajímavá aplikace nebo rozšíření stávajícího C3D 2012. Tentokrát se jedná o Volumes Dashboard Extension, kterou předplatitelé Subscription naleznou mezi dalšími utilitami zde:
Jde o podstatné vylepšení původního dialogu pro výpočet kubatur z rozdílů dvou povrchů... Zavzpomínejte na ribbony.
Panoramatické okno rozšíříme o podobnou záložku, tentokrát určenou pro výpočet objemových povrchů s řadou nových docela zajímavých příkazů. Po nainstalování se panel schovává v sadě nástrojů.
Nelekejte se, je to v angličtině. Autodesk už delší dobu podobná rozšíření prostě nepřekládá. Krátký popis každé funkce je na snímku níže.

Pár důležitých poznámek:
1) Jednotlivé řádky z objemovými povrchy zůstávají v dialogu i po jeho zavření oproti původní funkci, kde jste po zavření dialogu o všechno přišli.
2) Fajfkou v prvním sloupci zahrnujete daný objemový povrch do výpočtů či naopak ho vynecháte.
3) Pro každou oblast kubatur výkopu či násypu lze nastavit jinou Piškvorcovu konstantu. S tím, že ve finále dostanete celkový součet.
4) V HTML výpisu kubatur máte jen ty objemové povrchy, které jste si dříve sami vybrali.
5) Tabulka kubatur se do výkresu vloží jako nepojmenovaný blok. Je nepřehledná, nedynamická, no prostě hrůza. Tady už byli hoši programátoři evidentně unavení, takže žádná hitparáda.

Pokud to ale shrneme, jasně vedou 4 velká plus x 1 malé mínus. Myslím, že hlavně zemařům se tahle utilitka bude líbit asi nejvíc.

Komentáře