Řežeme koridory na šikmo

Tentokrát si ukážeme dva tipy najednou. Díky vylepšené funkci řezat koridory v C3D 2013 na šikmo získáváme další nástroj, jak využít modelování koridorů u projektů zemních prací. Jak jistě víte, koridory nabízejí v příčných řezech daleko větší možnosti popisování než pouze povrchy, proto si nyní ukážeme způsob, kdy může koridor nahradit zemní tělesa.

Pro ilustraci zvolíme jednoduchou jámu o sklonu svahů 1:1.
1) Základ je si připravit správně trasy a podélné profily.
2) Sestavíme vzorové příčné řezy, zvlášť pro dno a zvlášť pro svah.
3) Vytvoříme koridor jámy a nastavíme všechny parametry. Koridor nemusí mít pouze jednu trasu, v tomto případě má dvě - obvod dna jámy a její podélnou osu.
Nezapomeňme na nastavení mapování... u VPR DNO se cíluje na obvodovou trasu dna a VPR SVAH se cíluje na okolní povrch. Hotový koridor včetně jeho povrchu dopadne nějak takto.
Na první pohled k nerozeznání od zemních těles...někomu ale mohou chybět ony sprosté symboly :)

Nyní zkusme vynést dvě stopy příčných řezů a do seznamu řezaných objektů přidáme pouze povrch zaměření a koridor, schválně ne povrch z koridoru. Druhou stopu jsem schválně natáhnul šikmo, aby byla vidět nová funkcionalita 2013.
Výsledný šikmý příčný řez koridorem dole.
V popiscích jsou, jak je trochu vidět z obrázku výše,  ještě nějaké drobné mouchy - zdvojené popisky a nadbytečný popis sklonu 1:0. Ale jinak úspěch, v C3D 2012 bylo možné v koridoru řezat pouze tvary (konstrukční vrstvy atd.) a nyní je možné řezat i spojnice a body, což se hodí nejvíce právě u zemařů a vodařů.

Komentáře

  1. Jen pro zajímavost, řešil jsem ty "popiskové mouchy" s Autodeskem a problém se prý objevuje jen u české verze C3D, takže máme trochu smůlu.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat