Vychytávky i pro AutoCAD

Vychytávky - to je prostě moje! Při hledání šikovné utility, která by si poradila s rozbitou textovou tabulkou, jsem narazil na tyto australské webové stránky CAD KITS. Je tu ke stažení celá řada velice šikovných lispíků. Jejich používání je podmíněno emajlovou registrací  - zdarma a je myslím omezeno na jeden rok. Nebojte se toho, protože jednotlivé nástroje uspoří hromadu času.

Podle mého skromného názoru jsem vybral pár nejzajímavějších.

TEXT2CSV - exportuje rozbitou tabulku složenou jen z textů a úseček do souboru .CSV
Tabulka nesmí obsahovat MTexty ani křivky a je vhodné, aby X souřadnice textu byla vlevo a texty podle ní byly zarovnané. Jinak to funguje výborně a může se to hodit k exportu všech Civil 3D tabulek do Excelu (pokud to nejde jednodušeji přes zprávy a výpisy). Ještě jeden příklad, jak připravit tabulku povodí (bodů, trasy apod.) pro export do textového souboru.

A výsledek...
To si myslím ušetří už nějakou práci :)

CHZ20 - pomáhá vrátit výkres do lidské podoby. Nuluje Z souřadnici, převádí entity z 3D do 2D. Nastavuje entity DleHlad nebo DleBlok, upravuje tloušťky a typy čar a další... ideální v případě, že dostanete od někoho výkres, kdo je na zabití...

EXPLODEALL - rozbije v jednom kroku bloky včetně všech vnořených. Kóty i křivky zůstanou zachovány.

GRD - rychlý dotaz na sklon vybrané úsečky ve formátu zlomku, procent a úhlu. (příklad 1/1.9, 52.4%, 27.65 stupňů)
 
ALTEXT - kouzlení s texty, atributy. Změní hromadně text, přidá příponu, předponu, přečísluje, přičte...atd.

LAYER - 10 nových šikových příkazů pro práci s hladinami

TMTI - konvertuje texty na MTexty jednotlivě, bez spojování (na rozdíl od TXT2MTXT)

Jistě objevíte další a další šikovné příkazy. Jak jsem psal na začátku, mám rád různé vychytávky a těmi CAD KITS určitě jsou. Autor navíc tímto "projektem" nenásilně podporuje africké sirotky v Ugandě. Stačí mu jen jako další aktivace licence na Vánoce zaslat pro děti přáníčko.

Komentáře