Podsestava z křivky

Pokud si budete potřebovat "vyrobit" svoji vlastní podsestavu a z nějakého důvodu nebudete chtít použít můj oblíbený Subassembly Composer (SAC), je tu v záloze funkce Vytvořit podsestavu z křivky. Nedávno jsem dostal dotaz, jak v C3D navrhnout obrubník s betonovým ložem. Něco jako...
Konverze podsestavy z křivky má výhodu hlavně v tom, že můžete využít již hotovou AutoCAD geometrii a je vhodná pro skladební prvky, které nemění svůj tvar - ideální tedy pro prefabrikáty (obrubníky, žlabovky, svodidla, palisády atd.)

Jak tedy na to? Základem je obrys/y nakreslený v metrech a převedený na křivku.
Vlastní příkaz pro převod se trochu ukrývá zde:
Po vybrání křivky se objeví tento dialog:
Před jeho vyplněním ještě pár rad do života (koridoru). Snažte se geometrii maximálně zjednodušit, protože z každé hrany a plošky se bude generovat 3D model koridoru příp. povrch z koridoru. Každá hrana navíc je znát v rychlosti výpočtu. Pozor tedy na různá zaoblení, úkosy apod. Mějte také na paměti, že podsestavy z křivky nelze na rozdíl od podsestav ze SACu zrcadlit, a proto je nutné převést zvlášť levou a pravou variantu.
Podsestava je plnohodnotná, když je správně nakódována. Postup je daný, nejdříve vymyslete vhodný kód (raději použijte jeden ze standardních) a označte body a pak spojnice. Kódujte je ty, které mají smysl např. připojovací body a body i spojnice určené pro okotóvání v příčných řezech nebo pro generování povrchů pro výpočet kubatur.
Nakonec přidejte tvar (plochu) z uzavřených spojnic (alespoň pro bet. lože) a určete počátek = vkládací bod podsestavy.

Vlastní podsestavu lze v koridoru použít až po přidání do šablony typických řezů. Je na to speciální funkce v ribbonu. Na úplný závěr ještě malý tip, pokud budete chtít podsestavu/y uchovat pro příští generace nebo ji použít i v jiných výkresech, vložte osu šablony typických řezů a podsestavu jako jedinou připojte. Celý "vzorák" uložte a přetahněte do palety nástrojů...

Komentáře

  1. Dobry den!
    Postupoval som podla Vasho navodu pre vyrobu obrubnika s bet. lozkom. Problematicky e pre mna posledny krok. Vytvoril som si samostatnu podsestavu obrubnika, samostatnu podsestavu lozka, pridal som ich do Sablony typickych rezov a tuto sablonu som "pretiahol" do palety nastrojov. Tym padom mam obrubnik pouzitelny ako "typicky rez," ale uz neviem ako ju pouzit ako samotnu podsestavu. To znamena, ze chcem pouzivat podsestavu, ale bez osi a chcem ju previazat so vzorakom. To, ale neviem spojazdnit. Dufam, ze ma rozumiete a objasnite mi moj problem. Dakujem!

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, ta podsestava z křivky nemůže sama existovat bez té osy (v paletě nástrojů). Řešení je vložit ji vždy jako vzorák a z toho vzoráku si ji půjčit = zkopírovat do vlastního vzorového řezu. Snad to pochopíte.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, samozrejme rozumiem, ale takto skopirovany obrubnik sa nesprava dynamicky, vobec sa mi nezobrazuje vo vypise pripojenych podsestav a nemam moznost nakodovat a prepojit parametre s inymi ppodsestavami v ramci vzoraku.

    OdpovědětVymazat
  4. Záleží, co myslíte tím dynamicky...podsestavy z křivek nejsou dynamické, ale nakodovat je můžete a připojit na ně jiné podsestavy také...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat