Dynamický propustek v profilu

Existuje nějaký jednoduchý způsob jak dynamicky zobrazit značku propustku v profilu při změně sklonu nebo výšky trouby propustku? Ne - nic jednoduchého není, ale postup, jak to udělat existuje. Možná Vás napadnou i další... Jako obvykle se budeme snažit "vyždímat" maximum ze Civil 3D funkcí.

1) Předpokladem je hlavní trasa s podélným profilem a krátká pracovní trasa v ose propustku a samořejmě i jeho niveleta. (o tu nám jde především)

2) Vložte do průsečíku hlavní trasy s propustkem nepřevýšený blok symbolu propustku pro podélný profil.

3) Pro promítání objektů do profilu hlavní trasy by se hodil překrytý profil nivelety propustku, ale ten trochu k mému překvapení nevrací výšky a nelze ho tedy použít. Zbývá tedy vsadit na klasiku (jedno ze zlatých pravidel C3D) a vytvořit si pomocný povrch z koridoru.

Vytvořte tedy  jednoduchý koridor z trasy, nivelety propustku a podobné šablony vzorového řezu.
Nechte si vygenerovat povrch z koridoru a nějak rozumně ho pojmenujte.

4) Přes příkaz Vytvořit profil z povrchu nechte říznout pomocný povrch  propustku hlavní trasou. Dopadne to asi takto:
Výborný screenshot, co říkáte :)? Vážně to není smetí na Vašem přijímači...je to ta hnida. Ale pozor, pro naši věc je důležitá...

5) Promítněte nepřevýšený blok propustku do podélného profilu.
A je hotovo. Pokud budete hýbat s niveletou propustku, symbol i kačena s kótou se budou v podélném profilu hlavní trasy automaticky aktualizovat.

Jak jsem psal na začátku nic jednoduchého a rychlého to tedy není, ale hezky si přitom procvičíte základní principy fungování Civilu 3D.

Komentáře