Jdu na sever ... a už jdu na jih

Od verze 2013 nabízí AutoCAD Map 3D, a tudíž také Civil 3D, funkci dynamické severky. Pokud jste tuto funkci ještě nezkoušeli a stále dáváte přednost standardnímu "hloupému" bloku, tak si můžete zkusit přečíst tento článek a možná chytřejší severce přijdete na chuť.

Vložení severky

Možnost pro vložení severky naleznete na kartě "Nástroje rozvržení", jakmile se do některého rozvržení přepnete. K dispozici máte 30 předpřipravených severek, z nichž za některé by se na svých mapách nemuseli stydět ani piráti z Karibiku,

Ukázka uměleckého cítění vývojářů

Po výběru severky pouze zvolíte výřez, se kterým se severka propojí a následně určíte její umístění ve výkresovém prostoru. Zde vás možná překvapí velikost vložené severky, která se zobrazí jako tečka. Důvodem je, že výchozí severky jsou velké cca 0,5 jednotky a mají nastavené stopy místo metrů. Označte tedy severku, ve vlastnostech bloku nastavte parametr Map.NorthArrow.Scale např. na 10 a použijte příkaz REGEN.


Vytvoření severky

S výchozí nabídkou se však pravděpodobně nespokojíte a proto si ukážeme, jak vytvořit novou vlastní severku. Není to žádný problém, jelikož severka je pouze jednoduchý dynamický blok, který má správně nazvané své parametry.

Začneme nakreslením požadovaného tvaru, vytvoříme z něj blok, jednotky bloku nastavíme na metry a otevřeme ho v editoru bloků. Zásadní operací je pak vložení parametru "Otáčení", který musíme přejmenovat na "Map.View.Rotation", aby fungovala automatika, kvůli které vše děláme.

Vložení parametru otočení

Pak mu také přiřadíme akci "Otáčení" a vybereme celou severku.

Doplnění parametru otočení o akci otočení
Volitelně můžete vložit i lineární parametr a přidělit mu akci "Měřítko" pro snazší ovládání velikosti severky. Severky od Autodesku mají tento lineární parametr pojmenovaný vždy "Map.NorthArrow.Scale". Zde se mi však nepodařilo najít důvod, proč volit přesně tento název a myslím, že to není vůbec nutné.

Možná podoba hotového bloku

Hotovou severku si můžete uložit např. v rámci vámi používané šablony. Pokud byste chtěli zařadit váš výtvor mezi ostatní severky, vložte blok do souboru Map - North Arrows.dwg, který naleznete v C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2016\Map\Sample\Symbols.


Práce se severkou

Vložená severka se se vždy sama otáčí dle natočení pohledu ve výřezu, které můžete provést libovolným způsobem. Navíc pokud ve výkresu nastavíte souřadnicový systém na JTSK, bude severka uvažovat dokonce sbíhavost poledníků. U nenatočeného výkresu tedy bude mírně nakloněná. Když byste pak posouvali pohled ve výřezu směrem na východ nebo na západ, bude se severka více či méně naklánět dle místa, na které se zrovna díváte. Např. u projektu v Aši bude nakloněná více než v Ostravě. Dále to ale raději nebudu pitvat, protože tyto geodetické věci jsou pro mne španělskou vesnicí (kde je severka určitě nakloněná ještě víc).

Abych se ale vrátil zpět k Civilu. Propojení výřezu a severky není pouze jednosměrné. Na severku můžete použít standardní otočení (příkaz OTOČ) a výsledkem bude natočení pohledu v příslušném výřezu. Práce s ní je tak opravdu poměrně příjemná a jistě ušetří trochu práce.

Severka v akci
P.S. Pozor na kvadranty
Na závěr ještě upozorním na věc, na kterou nás přivedl jeden z našich zákazníků. Pokud máte ve výkresu něco nakreslené v prvním kvadrantu (kladné souřadnice X a Y), mohlo by vás chování severky trochu zarazit. Jakmile totiž natočíte USS a použijete příkaz PŮDORYS, tak AutoCAD automaticky provede ZOOM VŠE. Tím se ale může velice snadno stát, že se pohled ve výřezu nevhodně posune a severka se otočí o 180°. Stačí se ale přezoomovat zpět kamkoliv na území ČR a vše bude v pořádku.


Komentáře