Výpis dotčených parcel pomocí funkcí Map 3D (i na Slovensku)

Jak je jistě známo, AutoCAD Civil 3D v sobě zahrnuje nejen klasický AutoCAD, ale také většinu funkcí GIS řešení AutoCAD Map 3D. A právě díky těmto GIS funkcím může posloužit např. k automatickému vypsání dotčených parcel, což si dnes ukážeme.

Na první pohled tedy v Civilu zvládneme úlohu, kterou řeší naše oblíbená aplikace Záborák. Ale opravdu jen na první pohled. Záborák dokáže sám stáhnout a připravit topologicky čistá data, snadno zadefinovat různé druhy záborů, přidat také zakoupená popisná data a generovat množství užitečných výpisů. Více informací si lze přečíst v nedávném článku.

Kdy tedy dnešní postup můžeme použít?

  • Pracujeme na Slovensku, kde zatím Záborák nemůže fungovat.
  • Pracujeme na katastrálním území, které není digitální či zdigitalizované.
  • Chceme tvorbou záborového elaborátu strávit více času, něž je nutné :-)
  • Chceme si ukázat funkce Civilu (Mapu), které běžně nepoužíváme.

Jaká vstupní data potřebujeme?

Příprava vhodných dat je prvním a možná největším úskalím a může být opravdu velmi časově náročná. Na druhou stranu např. data v následující ukázce potřebovala jen minimum úprav. Jedná se o data jednoho z našich slovenských zákazníků, která zakoupil u ÚGKK (slovenská obdoba ČÚZK). Požadavky na data jsou následující:
  • Každá parcela = uzavřená křivka (tedy topologicky čistá data)
  • 1 parcelní číslo uvnitř každé (uzavřené) parcely

A jak na to?

Jelikož se jedná o poměrně složitý postup, ukážeme si ho opět formou videa. Shlédnutí následujících 10 minut ostrého postupu by ale mohlo mnohé odradit. I pro ty mám však dobrou zprávu. Do další verze aplikace Záborák se chystáme doplnit funkci, která umožní přidat i vámi zakreslené parcely a pomůže tak třeba ve chvíli, kdy část projektu zasahuje na nezdigitalizované katastrální území.



Komentáře