Dozvuky z webináře - čáry nejsou pro laiky

Krásné ráno.
Předminulou středu jsme se s pár zvídavými podívali na možnosti výměny dat mezi Civilem a InfraWorks 360 (IW). Ukázali jsme si postupy, jak dostat vámi navrženou geometrii z AutoCADu Civil 3D, vizualizovat ji a předvést ji v trochu jiném světle tak, aby mohla být přijata laickou veřejností. Webinář měl poměrně úspěch, a tak na něj brzy navážeme. InfraWorks, jak se zdá, snad začíná být i v kurzu :-)

     V článku bych ukázal možnost vložení geometrie, kterou jsem již během webináře nestihl, protože jsem se trochu zapovídal o 3D modelu parkoviště. V podstatě půjde o to, že nebudeme vůbec nic modelovat ve 3D, ale jen si geometrii pěkně nakreslíme v obyčejném CADu, klidně i v AutoCADu LT a ve 2D a až v IW z ní dostaneme 3D entity. Jak to uděláme? :-)

     Jelikož zhruba vím, v jaké se pohybuji nadmořské výšce v dané oblasti, vytvořil jsem si jednoduchý obrys 2D křivkou, kterou jsem potom pozvedl do cca 437 m.n.m. Z křivky jsem si vytvořil úplně rovný povrch. Odvodnění neřeším, chci jen ukázat zákazníkovi, jak bude projekt ve finále vypadat. Další křivky pak značí hranice zvýšených ploch, chodníků atd. Tyto křivky jsou červenou barvou a uzavřené. A toť vše. Nyní nahraji data do IW a model je hotový. Práce asi tak na 30 minut.

Připravené křivky a terén
Ve videu jsem obrysovou křivku terénu parkoviště vložil jako tzv. coverage area. Tento způsob mi zachová průběh stávajícího terénu. Kdybyste chtěli vložit úplně rovný povrch tak, jak jsem si ho vytvořili v Civilu, stačilo by přetáhnout DWG do IW, klasicky táhnout a pustit. Po načtení DWG si jen vyberete daný terén. Dosáhnete tak přepsání stávajících poměrů.




Více na www.cadstudio.cz/infraworks

Komentáře