Novinky v AutoCADu Civil 3D 2018

Toto letí, toto letí... Někteří z vás se ani nenadáli a už tu máme Civil 3D 2018. Kromě novinek vlastního AutoCADu 2018  a novinek částečně obsaženého Mapu 3D 2018 popsaných na našich webových stránkách se můžete těšit na následující:

  • Infraworks má v C3D vlastní pás karet a lze spouštět přímo z prostředí Civilu


  • Odstranění motýlkování koridorů - to je podle mého názoru jedna nejklíčovějších nových funkcí. Uvidíme, jak se to bude chovat v praxi, ale Autodesk slibuje automatické začištění u pevných šířek podsestav nejen v ostrém ale i v zaobleném rohu a co je ještě důležitější ... přibyl nový příkaz pro začištění motýlkování při vnitřním svahování koridoru. Kritické oblasti sice musíte určit ručně, ale přesto mám z této funkce velkou radost...


  • Vylepšené generování výkresů - byly přidány nové šablony pro výřezy v rozvržení situace+situace nebo podélný profil+podélný profil. Tuto funkci nevidím jako úplně nutnou, protože většina z vás musí řešit rozsah výřezu stále ručně.


  • Spojená trasa - nová funkce umožnující propojit dynamicky 2 křížící se trasy nejen horizontálně ale i vertikálně přes jejich profily. Určitě se bude hodit k vytvoření nároží křižovatky či k napojení navržené komunikace ke stávající.


  • Návrhová linie výškově relativní k povrchu - co k tomu dodat... výborná záležitost nejen pro zemaře.


  • Dynamický odsazený profil - najdete ho u odsazené trasy a je generován z příčného sklonu a můžete ho v různých sekcích měnit.


  • Extrahovaná dynamická NLinie z koridoru je použitelná pro řízení základny ve stejném koridoru. Super!
  • Vylepšení příčných řezů - do skupiny řezů lze snadno přidat další řez. Daleko lepší je ale nová funkce, kde kolem každého řezu je taková "aura" a při posunu řezu se posune vše, co je uvnitř této aury. Dokážete si určitě představit, jak je to užitečné při ručním dokreslování řezů.
  • Integrace vylepšovacího balíku v1 z předchozí verze C3D 2017 - klasika, žádné překvapení...

Sečteno podtrženo. Ze seznamu výše je vidět, že hoši z Autodesku na této verzi hodně zamakali a při porovnání s předchozími verzemi je to výrazný pokrok. Držme si tedy palce, ať to tempo Autodesk vydrží.

TRIAL verzi Civilu 2018 si můžete stáhnout z našich stránek Download. Na českou verzi Civilu 3D 2018 si ještě pár dnů počkejme.

Komentáře