Autodesk InfraWorks 2018.1 ve znamení mračen bodů...

Pěkné úterní dopoledne,
necháme dnes stranou Civil a podíváme se na nové funkce aplikace InfraWorks verze 2018.1. Autodesk se rozhodl jít cestou častějších velkých aktualizací, a tak si po necelých 3 měsících můžete v rámci subscription dopřát nové vychytávky.

     Pro ty, kteří ještě nejsou přihlášeni svými účty do počítačové aplikace Autodesku (ke stažení), doporučujeme se co nejrychleji přihlásit. Aplikace vám totiž umožní nejpohodlněji stahovat nové aktualizace, které kolikrát nemusíte nikde jinde najít. Na záložce aktualizací si pak najdete přesně to, co potřebujete ...



     A pokud vám aplikace hlásí zprávy o expiraci či konec platnosti, mrkněte na CAD Forum ;-)

Hrany z mračna bodů 

     Nová verze InfraWorks 2018.1 pak přináší několik zajímavých vylepšení. Nejzajímavější funkcí je práce s mračny bodů. InfraWorks již nějakou dobu umí z mračen vytvářet povrch, ale nově přibyla funkce, která dokáže automaticky či s vaší pomocí definovat v mračnu hrany a ty následně vyexportovat pro použití v Civilu. Z mračna tak vytáhnete jen to, co přesně potřebujete, a nezanesete si výkresy zbytečně velkým množstvím objektů.


Popisky entit

     Pro tzv. component roads přibyla možnost ovlivnit zobrazení popisků staničení a kritických bodů dle zvoleného pohledu. Můžete rovněž měnit označení kritických bodů - např. na KO konec oblouku... Při výběru entit se vám pak zobrazují i informace, jako je délka či poloměr oblouku. Tuto vychytávku můžete pozorovat i u dalších objektů, například mostních objektů a jejich komponent.


Vykazování kubatur

     Při vykazování kubatur stačí vybrat příslušné objekty, např. vícero komunikací, a nástroj vám spočte jejich celkovou délku a kubatury. Můžete zadat i konkrétní rozsah staničení, kde vás údaje zajímají. Kubatury přibyly např. i do objektů parcel. Definujete jimi zájmovou oblast a výkaz je na světě.



"Parts editor" a parametrické komponenty

    Posledními dvěma novinkami jsou zabudovaný parts editor, který vám umožní jednodušeji vytvářet a upravovat komponenty pro potrubní sítě. Instalaci editoru je  možné provést jak pro InfraWorks tak pro Civil. Někomu může být tento editor známý i pod názvem projekt Kameleon.


     Další frajeřinkou jsou parametrické komponenty, které by se daly přirovnat k civilovským podsestavám. Přímo v InfraWorks můžete měnit jejich geometrické vlastnosti a nemusíte tak importovat vícero "mrtvých" 3D modelů.


     Obě zmíněné funkce spolupracují se strojařským produktem Autodesk Inventor, kde jednotlivé součástky můžete vytvářet. Tomu se říká spolupráce programů! Uvidíme, jak se to chytí v praxi :)

     Komunita kolem InfraWorks je velmi aktivní a téměř každý týden natáčí nová videa. Snaží se tak co nejvíce přiblížit program uživatelům. Pokud chcete být tedy přímo u zdroje a nevadí vám angličtina, určitě sledujte jejich Learn portál.

     To je dnes vše, hezký den :)



Komentáře