Krajnice vlevo nebo vpravo?

A není to jedno? Bohužel není. Autodesk zkouší naši otražitost a to je dobře. Musím přiznat, že se mu to málem povedlo. Nebýt jednoho šikovného nejmenovaného studenta z pražské "stavárny" Robina P., nevšimnul jsem si velmi nestandardního chování CZ nezpevněné krajnice v rámci českých silničních šablon v C3D 2012.

 Jde o ty směrově nerozdělené - konkrétně o ty červeně vybarvené. Pojďme se tedy podívat, kde je zakopaný pes. Je chudák zakopaný v krajnici. Problémy jsou dva:
Podivné klopení pláně u nezpevněné krajnice.
Nespojitost konstrukční ochranné vrstvy.

Oboje je způsobené chybně nastavenou šablonou případně šablonami S 6,5/7,5/9,5 už v samotné instalaci Country Kitu. Nejedná se o žádnou tragédii a dokážu si celkem jednoduše představit, jak to vzniklo. Řešení jsou dvě. Buď používat pouze VPR kategorie S 11,5 a změnit její šířkové parametry anebo si špatné šablony upravit. Alespoň pochopíte, jak to funguje resp. nefunguje.
Pokud mě zrak nešálí, tak pravá krajnice je Civilem v názvu rozlišena na Vlevo a pravá zase na Vlevo. Kvůli těmto jménům došlo pravděpodobně k záměně. Některé podsestavy mají tu vlastnost, že si mezi sebou v rámci VPR umí předávat některé parametry jako jsou šířka, tloušťka, sklon atd. U silnic to funguje tak, že máma-táta jízdní pruh nařídí dcerce krajnici, jak se má chovat, kde má přibrat a podobně. K tomuto nastavení se dostanete takto:
Pokud to zde opravíte, šablona se začne chovat korektně. Budete-li chtít změnu udělat doživotně, je třeba sáhnout přímo do zdrojového DWG, odkud je šablona přes paletu tahána. Ty zdrojáky najdete u Win7 zde
C:\Users\All Users\Autodesk\C3D 2012\csy\Assemblies\CZ.

Nic složitějšího v tom určitě nehledejte :)

Komentáře