Co nás čeká v C3D 2012?

Ve úterý byly oficiálně uvolněny některé americké verze Autodesk produktů řady 2012. Co nás tedy čeká a nemime v AutoCADu Civil 3D 2012? Na první pohled se zdá, že nic zásadního. Na druhý pohled začnete objevovat pár vylepšených a přidaných funkcí, které určitě zpřijemní ovládání aplikace. Na třetí, už trochu pekelnický pohled, ale objevíte změny, které jsou vcelku revoluční a měli bychom si o nich dozvědět více.

Nebojte se, novinkám budou věnovány speciální webináře i semináře, ale aby se bylo na co těšit, pojďme si udělat krátký přehled těch důležitějších.

Podpora firemních standardů a týmová spolupráce
1) Správce stylů a nastavení - každý CAD manažer nebo prostě ten borec v každé firmě, který je zapálenější o trochu více než ty ostatní, určitě přivítá nového správce Civil 3D stylů a nastavení, jenž umožňuje hromadně importovat, čistit a přepisovat styly z různých šablon.
2) Popisky - rotace popisku ve stylu, možnost zadat maximální šířku popisku na řádku
3) Spolupráce s aplikací Autodesk® Vault Collaboration AEC 2012 - sdílení dat v rámci pracovního týmu, integrace se správcem sady listů, správa dokumentace

Návrh liniových staveb

1) Vylepšené trasování - jednotlivé elementy se po označení v panoramatické tabulce
vysvicují (určitě potěší a povede k lepší orientaci na dlouhé trase)2) Geometrické vazby - výborná záležitost, jak zachovat dynamickou spojitost oblouků
3) Geometrické vazby i v XML - vzpomínáte určitě, když jste importovali trasu z XML souboru, tak byly všechny prvky pevné a při editaci oblouků nám to dělalo takové ty "zadky". Této "zadkovitosti" lze při importu nyní předejít volbou Volné a plovoucí oblouky.
4) Popisek pro vrchol tečnového polygonu - nový popisek se určitě bude hodit při popisování vytyčovacích výkresů.
5) Volba polohy osy klopení - usnadní klopení kolem vodícího proužku (vyžaduje vlastní podsestavu)

Koridory a příčné řezy
Teď to hlavní. V koridorech došlo k zásadním změnám, které považuji za opravdu revoluční.
1) Více vzorových šablon či více koridorů v řezu - velké vylepšení hlavně v křižovatkách, v souběhu navržené a provizorní komunikace, soutoky koryt řek, potoků a podobně.

2) Šikmý příčný řez koridorem - další ohromné vylepšení, pokud se dříve změnila stopa příčného řezu mimo kolmý směr na trasu, řez koridoru se odporoučil neznámo kam. Nyní zůstává a díky dynamickým popiskům koridoru se vše i okótuje - příčné sklony a vzálenosti. Tato funkce je užitečná třeba u řezu propustkem.

3) Upravený editor příčného řezu koridoru - vždycky říkám, tato funkce by mohla být jednou z nejlepších v celém C3D. Bohužel rychlost odezvy editace a přepínání mezi staničeními editor stále trochu degraduje. Nicméně přibylo pár zajímavých funkcí.
a) lze nastavit uspořádání výřezů (situace, PP, řez koridorem)
b) více šablon i koridorů je zobrazeno v okně editoru
c) trasování řezu v situaci a v PP
d) možnost zobrazit různé C3D entity
e) v editoru lze vyměnit VPR za VPR
f) vylepšena uzlová editace podsestav
g) podsestavu lze v regionu lokálně cílovat např. na jiný povrch

Povrchy
1) Optimalizace detailů podle úrovně zoomu - s menším zoomem se zobrazuje méně detailů a práce s výkresem je tím pádem rychlejší
2) Analýza povrchů - přibyla možnost zadat interval a srovnávací rovinu

Vodařina
1) Import potrubní sítě ze souborů SHP - docela zajímavá záležitost jak propojit GIS s potrubní stavařinou a modelem terénu. Je trochu s podivem, že import nepodporuje vlastní Autodesk formát SDF.
2) Nový objekt povodí (spádová oblast) s křivkou odtoku a navázáním na výpočty v externí aplikaci Storm and Sanitary Analysis
3) Aplikace Storm and Sanitary Analysis je součástí instalace C3D 2012 (bývalý StormNET od firmy BOSS International) Pozor, to nejsou ty hadříky :)

4) Autodesk Connection Point - nový speciální typ objektu, který umožnuje napojit Civil 3D potrubní síť na potrubí aplikace AutoCAD Plant 3D.

Vizualizace
Autodesk Civil View exporter - vizualizační exportní plugin do 3ds Max Design se stal součástí instalace a uživatelského prostředí C3D. Nejde bohužel o žádnou převratnou novinku. Plugin je součástí tzv. Autodesk Civil Visualization Extension, jehož druhá "aktivní" část je určena pro 3ds Max Design. Sada už byla delší dobu ke stažení na Subscription stránkách pro verze 2010 a 2011.
Osobně jsem čekal více funkcí pro vodaře(tokaře), změnu dialogu klopení, nový editor podsestav (představený na Autodesk Labs) a více druhů obecných modrých sirek. Na druhou stranu ale novinky u koridorů v Civilu 3D 2012 stojí určitě za to a posunují aplikaci zase o kousek výše.

Komentáře

  1. Taky jsem očekával, že bude aplikace použitelnější pro vodaře.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat