LiDAR mračna z ReCapu nově v C3D 2015

Po pravdě zase tak horká novinka to není, ale je vhodné na tento nový plugin upozornit, protože jsme na téma mračna bodů => Civil 3D povrch měli zajímavou diskuzi na CAD Fóru.

Na Subscription Centru je ke stažení modul pro zpracování mračna bodů z aplikace ReCap - Autodesk Point Cloud Surface Extraction. Po jeho stažení a nainstalování se v Civilu objeví na záložce Sada nástrojů.
Příkazem PŘIPOJMRAČNOBODŮ (PointCloudAttach) vložíte soubor RCP/RCS a až poté použijete novou utilitku. Po zadání názvu, stylu povrchu a vybrané oblasti mračna zadáte způsob filtrování bodů, které leží a které již povrchu nenáleží.
Na výběr jsou tři metody: rovina definovaná z průměru všech výšek, interpolace krigováním (přesnější ale trvá déle) a bez filtru (budou zahrnuty všechny body). Ve spodní časti se pak nastavuje maximální a minimální velikost dlaždice mračna, na kterou je filtr aplikován. Vypadá to tedy na pěkné Piškvorcovy konstanty...
Jak vidíte na vzorku, výsledkem je klasický Civil 3D povrch, který lze dále použít v podélných profilech, příčných řezech i při výpočtu kubatur.

Komentáře