Problémy s návrhovými liniemi ve verzi 2016

V Civil 3D 2016 SP2 se mi podařilo narazit na zvláštní chování návrhových linií. Už od vydání verze 2016 se v ní nacházela chyba, kdy styl návrhových linií vygenerovaných koridorem nešlo měnit ve vlastnostech koridoru, ale vždy bylo nutné změnit jejich styl v příslušném stylu sady kódů. Na následujících řádcích si ukážeme, jak tuto a další chyby v návrhových liniích opravit.


Pozn.: Pro úplnost dodám, že správné chování je takové, že prvotní vzhled návrhových linií při vygenerování koridoru je dán stylem sady kódů. Ten však od té doby již nemá na návrhové linie koridoru žádný vliv a jejich dodatečné úpravy mají být prováděny pouze ve vlastnostech koridoru na záložce návrhové linie.

Dnes jsem si však všiml divného chování i standardních návrhových linií mimo koridor. Konkrétně jsem narazil na následující nesrovnalosti:
  • Nové návrhové linie se vždy vytvářely ve staveništi <žádné>. Možnost nenastavovat žádné staveniště u návrhových linií byla představena v Service Packu 2. Divné však bylo, že tato možnost byla vždy výchozí a člověk tak stále vytvářel návrhové linie ve staveništi <žádné>, ačkoliv nechtěl.
  • Když jsem označil návrhovou linii a chtěl použít např. nástroj Rychlá úprava výšek, tak jsem musel nejdříve na příkazové řádce zvolit staveniště, ve kterém návrhovka je, a pak až jsem na ní mohl provádět úpravy. Moc rychlá úprava výšek to tedy nebyla...
  • Když jsem nakreslil křížící se návrhové linie a každé nastavil zvláštní styl, Civil 3D nijak nezohledňoval jejich pořadí nastavené v prospektoru v sekci Staveniště - Návrhové linie (viz tento článek).
Zjistil jsem, že některé z těchto chyb jsou již známe a s výjimkou chyby v nastavování návrhových linií koridoru se objevily až v Service packu 2. Postup opravy určený právě pro SP2 je takovýto:
  1. Stáhnout balíček 4 opravných souborů zde
  2. Vypnout AutoCAD Civil 3D 2016
  3. Soubory AeccLand.dbx a AeccRoadway.dbx v C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2016 nahradit soubory ze staženého archivu.
  4. To samé se soubory AeccUiLand.arx a AeccUiRoadway.arx v C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2016\C3D
  5. Hotovo!
Pozn.: Před nahrazování je dobré původní soubory zazálohovat. Lze to udělat také tak, že je před kopírováním opravných souborů z archivu vždy přejmenujete, např. AeccLand.dbx na AeccLand.dbx.OLD.

Oficiálně oprava řeší tyto chyby:
  • Výškové body z návrhových linií zmizí při spuštění diagnostiky (příkaz DIAG)
  • Výchozí staveniště je vždy nastaveno na <žádné>
  • Ve vlastnostech koridoru nelze nastavit styl návrhových linií
Dle zběžného testování však byly opraveny i další výše popsané chyby a návrhové linie se již chovají naprosto korektně. Oprava opravného balíčku tedy vypadá slibně. A doufám, že příště již nebudu muset psát o opravě opravy opravného balíčku :-)

Komentáře