UPDATE Civil 3D 2018.2 - co je nového?

Dobrý den,
aktuálně můžete stahovat novou verzi Civil 3D 2018.2. Funkce a novinky, které přináší, co nejdříve shrneme a řádně popíšeme (doplněno  29.12.).

Pokud je chcete vyzkoušet a objevit sami, stahujte rovnou přes Počítačovou aplikaci (Desktop App).


* aktualizace článku 29.12.2017

   Funkce, které nám tento update přináší, najdete mimo jiné na záložce SADA NÁSTROJŮ v PROSTORU NÁSTROJŮ.
   Najdeme zde tři hlavní sekce, z nichž první se týká importu a exportu souborů do aplikací Bentley. Druhou sekcí Autodesk cílí na železničáře, uvidíme, zda budou potěšeni i ti čeští. Poslední sekce se týká nových podsestav, které do Civilu můžete naimportovat.

 

Základem je podsestava

   Vezmeme to hezky od konce. Import nových podsestav je v principu velmi jednoduchý, jen je třeba vědět, kde jsou uloženy. Po instalaci update 2018.2 se vytvoří nová složka 2018.2 Update Subassemblies. Importujte z ní pak metrické podsestavy.

C:\ProgramData\Autodesk\C3D 2018\csy\2018.2 Update Subassemblies\Metric


   Co vás na podsestavách jistě překvapí ...
  • většina z nich nemá zpracovanou nápovědu
  • podsestavy nejsou přeloženy do češtiny
  • mezi PKT soubory se schovávají i programované podsestavy. Za zmínku určitě stojí podsestava s názvem ConditionalHorizontalTarget2

Železnice pro každého

   Spolu s dalšími podsestavami v paletě nově najdete i jednokolejnou či dvoukolejnou trať. Funkce pro vytváření výhybek jsou poměrně jednoduché a je třeba si je projít. Čeština opět není na pořadu dne, což není takový problém. Spíš než jazykové bariéry se však obávám bariéry "normové".


   Pokud to však s železnicemi myslíte smrtelně vážně, určitě sáhnete po našich Railway Tools, které jsou přímo ušité pro české poměry a neustále se je snažíme zlepšovat. Co nevidět tak vyjde nová verze Railway Tools 2018.1.


Z Bentley a zpět

   Výměna dat mezi vícero programy je často diskutovanou záležitostí, především co se týká BIM a formátu IFC. Je nutné si uvědomit, že nejběžnější používané komerční software se vždy snaží být kompatibilní mezi sebou, ale je jisté, že to nikdy nebude na 100%. 
   
   My jsme v CAD Studiu věrni těm Autodeskovým, a tak budeme těžko plně testovat výměnu do a z produktů Bentley. Proto, pokud máte zájem, můžete nám dát vědět, jestli vám tento update přináší nové radosti či spíše starosti. A jak na tom vlastně oba hráči jsou? Je lepší Bentley? Je lepší Autodesk? ...

Nekončíme - profily

   K výše zmíněnému je však nutno přidat pár dalších vychytávek. Především v práci s profily máme dva nové kandidáty.
   První novinkou je způsob kreslení profilu. Nyní můžete kreslit profil i v protisměru trasy. Nemusíte jít tedy zleva do prava ale můžete kreslit i obráceně.


   Druhá novinka se týká vylepšení tzv. odsazeného profilu. Tato funkce je novinkou verze 2018 a nyní v update 2018.2 byla vylepšena. Pokud totiž přechodová oblast odsazeného profilu zasahovala do výškového oblouku, nechoval se profil korektně. Nyní by měl kopírovat průběh výškového oblouku.



Nekončíme - promítání a potrubí

   Vývojářský tým sáhnul i na funkcionalitu promítání 3D solidů do příčných řezů. Zaměřil se na ovládání barevnosti objektů, ve které byl trochu chaos.
   Autodesk se mimo jiné v tomto update pyšní, že uživatelům umožňuje hromadnou úpravu jednotlivých řádků. Tato funkce by však měla být umožněna všude, kde je potřeba, nejen při úpravě barvy v příčných řezech. Pokud vás tato problematika zajímá, mrkněte sem.

   Do katalogů potrubí přibyly nové součásti. :-)

--------------------
Celá stránka týkající se novinek
goo.gl/ytZ1Em

a Readme k C3D 2018.2




Komentáře