Blýská se na lepší časy aneb nové podsestavy pro AutoCAD Civil 3D 2009

Na webových stránkách zákaznické podpory Autodesk Subscription se objevily nové podsestavy, které si zkusíme na následujících řádcích trochu přiblížit. Vlastnosti a chování stávajících podsestav „z krabice“ nemusí každému úplně vyhovovat. Já sám mám skoro ke každé nějaké výhrady, a proto více než potěší, když máme možnost si doplnit naše oblíbené palety nástrojů ještě neprobádanými podsestavami.

Z tohoto odkazu máte možnost je stáhnout…

Stažené soubory s extenzí .pkt si uložte do nějakého vhodného adresáře a do palety nástrojů je naimportujte přes menu Koridory > Technické vybavení > Importovat podsestavy… a zde si otevřete složku s novými podsestavami a zároveň vyberete i paletu nástrojů, kde se mají ty nové zázraky objevit.

Importovat podsestavy z menu Koridory


Dialog pro import podsestav


Výsledná paleta nástrojů (první ikona patří mé oblíbené aplikaci Section3D)

Nechtěl bych zde popisovat všechny, ale pár zajímavých přece jenom zmíním. První „Střechovitý jízdní pruh“, na který jsem byl nejvíce zvědavý, mě nakonec dost zklamal, protože se opět nechová, jak jsou naši silničáři zvyklí. Ikona vypadá nadějně, ale klopení pláně se chová dost nestandardně. Řekněme, že je možné tuto podsestavu použít s menší chybičkou na kráse pro směrově nerozdělenou vozovku se střechovitým příčným sklonem v přímé.

Naopak velmi mile mě překvapila podsestava „ConditionalCutOrFill“ volně přeloženo jako PodmíněnýVýkopNeboNásyp, která umožňuje podle podmínek násypu/výkopu a minimální a maximální vertikální vzdálenosti vzhledem k povrchu pokračovat a použít jinou další navazující podsestavu. V kombinaci se všeobecnými podsestavami (modré úsečky) se jedná o velmi silnou dvojku, která může vyřešit většinu našich svahovacích problémů. Vřele doporučuji začít používat. Následující dva obrázky snad vše vysvětlují.

Řešení podmínky násyp/výkop


Podle výškové podmínky navazují další podsestavy

Další zajímavou podsestavou může být svahování „LiniePatySvahuSkálaVýkop“, které vychází ze základní podsestavy „ZákladníBočníSklonVýkopuPříkopu“ a je doplněné o možnost výběru dalšího cílového povrchu např. povrchu skály, kdy se pak podle existence/polohy uplatní různé sklony a řešení příkopů. V násypu a výkopu mimo skálu se bude chovat jako podsestava ZákladníBočníSklonVýkopuPříkopu. Opět obrázek napoví víc než tisíc slov.

Podsestava svahování „LiniePatySvahuSkálaVýkop“

Poslední dvě nové podsestavy, které můžete využít ve svých projektech, jsou „PříkopPotrubí2“ a „PříkopPotrubí3“. První zmiňovaná podsestava vytvoří výkop pro potrubí s rovným dnem a stejnými bočními sklony s možností doplnit a nadefinovat až 3 výplňové materiály. „PříkopPotrubí3“ se chová obdobně jako „PříkopPotrubí2“ s tím rozdílem, že je možné určit další sklony bočních svahů výkopu pro jinou geologickou vrstvu. Následující obrázky snad poslouží k lepšímu porozumění.

Podsestava „PříkopPotrubí2“


Podsestava „PříkopPotrubí3“ s dalšími bočními sklony svahů výkopu

Tímto článkem jsem chtěl také upozornit na to, že existují ještě i další možnosti, jak svůj AutoCAD Civil 3D stále vylepšovat o nové a zajímavé funkce, které ve výsledku můžete použít při svých projektech. Doufejme, že těchto prvních 6 vlaštovek nebylo také posledních a že se ještě nějakých nových podsestav dočkáme.

Komentáře