Bojujeme se srovnávací rovinou

Minulý týden jsem dostal otázku, jak nastavit stejnou srovnávací rovinu pro všechna zobrazení příčných řezů. Jednotlivě ji nastavit lze, ale představte si, že takto editujete 150 příčných řezů. Je skutečně škoda, že ve verzi 2009 není žádné dialogové okénko pro tento údaj. Ve verzi 2010 se nad tím pánové už trochu zamysleli, ale bohužel zase jen trochu. Viz následující vylepšený dialog z 2010.


Ať hledáte, jak hledáte, žádné nastavení srovnávací roviny nenajdete. Prostě tam není :(. Jste schopni určit pouze výšku celého zobrazení příčného řezu, což nám v tomto případě moc nepomůže.

Ale nezoufejte, řešení existuje. Stačí postupovat volně podle následujícího návodu.

1) Vytvoříme si nový prázdný povrch s názvem "Srovnávací_rovina", do kterého přidáme návrhovou linii jako povinnou spojnici. Pro neználky jenom zopakuji, že poměrně rychlý postup je nakreslit si jednoduchý ACAD obdélník, který ohraničuje celý digitální model terénu. Tuto křivku pak pomocí následujícího příkazu

převedeme na Nlinii s tím, že jsme pak v editoru výšek schopni nastavit úroveň srovnávací roviny, kterou lze navíc kdykoliv měnit a dále s ní experimentovat.

Výšku Nlinie doporučuji nastavit min. 1 metr pod nejnižším stávajícím bodem v příčném řezu. Výškově upravenou Nlinii poté přidáme přes menu pravého tlačítka do povrchu "Srovnávací rovina" jako povinnou spojnici.

Tímto máme náš pracovní povrch vytvořený a můžeme přistoupit k druhému kroku.

2) Povrch "Srovnávací_rovina" musíme přidat do již vykreslených zobrazení příčných řezů.


Styl zvolte, jaký chcete. Později povrch srovnávací roviny vypneme, aby se nevykresloval. Toto nastavení provedete přes okno v Prospektoru podle následujícího obrázku.


3) Aby se nám s povrchem srovnávací roviny lépe pracovalo, doporučuji zvolit styl "Nezobrazí nic" a automatické obnovování. Nlinie tak lépe vynikne a bude možné snadno nastavit výšku srovnávací roviny.
4) Pokud chcete, aby se srovnávací rovina povrchu chovala naprosto identicky jako čára srovnávací roviny v příčném řezu, lehce poupravíme jedno nebo dvě nastavení ve stylu zobrazení příčného řezu. Viz. následující dialogy.


Po dokončení těchto strastiplných nastavení, získáte dynamicky ovladatelnou srovnávací rovinu, která je u všech příčných řezů stejná... A to přece stojí za to :)!

Komentáře