Lze uložit WMS katastrální mapy?

Tuto otázku dostávám poměrně dost často. A nyní mohu bez obav odpovědět ANO a navíc velmi snadno. Možná jste už zaregistrovali, že jsme objevili a do češtiny přeložili moc zajímavou "údernickou" utilitku Plex.Earth Tools pro AutoCAD, která umí z aplikace Google Earth stahovat barevné letecké snímky a ukládat je v souřadném systému jako obrázky formátu JPEG, TIFF nebo BMP. Pro představu podívejte se na krátké video...

Plex.Earth Tools toho umí více, ale my se zaměříme na to, jak do GE (Google Earth) dostat jakoukoliv WMS službu a jak si ji nechat správně zobrazit. Předpokladem je mít správně nainstalovaný a spuštěný GE verze 4 nebo 5. Pokud máte, směle do toho...

1) V nabídce Přidat vyberte příkaz Překryvný obrázek. Zobrazí se dialogové okno Nový překryvný obrázek. Nastavte vše podle screenshotu dialogu.
2) Po kliknutí na tlačítko Parametry služby WMS se objeví další dialog, kde nastavíte následující.
3) Ve stejném dialogu pokračujte výběrem požadovaných vrstev. Můžete si jich zvolit i více najednou. Všimněte si, že jste se nestarali vůbec o výběr souřadného systému. Pokud jste tedy postupovali správně, měli by jste na obrazovku dostat v GE podobnou mapu s již vloženou skenovanou katastrální mapou. Jsou to takové koláže Jiřího Koláře. Jestliže se dílo nepodařilo je tato vrstva ke stažení zde.
Určitě to není špatné, ale jsme projektanti a ve výkresech z hlediska přehlednosti platí, že méně je někdy více. A proto se budeme snažit tu podloženou ortofotomapu potlačit, abychom získali jen a pouze černobílé katastrální mapy, které pomocí Plex.Earth Tools vložíme v souřadnicích jako obrázky rovnou do výkresu.

4) Ale ejhle! Ať hledáte, jak hledáte...nikde není možnost vypnout satelitní snímky.
A ono to opravdu nejde. Taková volba tam skutečně není, ale neklesejte na duchu nebo na mysli (zaleží v jakém stavu se právě nacházíte), protože řešení existuje. Stačí pouze celou zeměguli převléknout do bílého prostěradla, které jsme pro vás připravili zde. Soubor .KMZ stahněte, 2x klikněte a v GE ho zaškrtněte. Prostěradlo nám poslouží jako bílé pozadí, které překryje ortofotomapu pod ním.

5) Vysledek v GE by měl vypadat asi takto.
6) K tomu, abychom dostali takto připravené mapy z GE do AutoCADu, nám právě perfektně poslouží Plex.Earth Tools, které celou operaci zvládnou automaticky a za pár vteřin. Snad to dokazuje následující video...

To není špatné, co říkáte?

Díky této možnosti a různým WMS službám se uplatnění této malé aplikace ukáže hlavně u projektů týkajících se životního prostředí ale i dalších. Nezapomeňte, že je určená pro AutoCAD ale i jeho větší sourozence jakými jsou Civil 3D, Map 3D a AutoCAD Architecture.

Komentáře