Aktualizace Xanadu oborových šablon

Nejprve zdravím všímavé kolegyně do Krnova, které objevily určitou nepřesnost v kótě srovnávací roviny, a děkuji za jejich připomínky. Chybičku jsem opravil ve všech třech oborových šablonách, které jsou nyní ke stažení na našem VIP serveru jako aktualizace 2. U silniční šablony neseděla hladina pro datových proužek nivelety v SPR - taktéž opraveno. Jak vidíte, člověk je tvor chybující a já už jsem z těch šablon ke konci viděl trojmo...

Takže pro podélné profily, zásada č.1 - vzdálenost mezi srovnávací rovinou a nejnižším profilem je určena takto:

Abych mohl opravit kótu srovnávací roviny bylo nutné někde použít masku textu. Dobře víte, že masky kvůli pozdější editaci v ACADu nerad používám, ale asi to zatím nejde jinak. Na oplátku nabízím několik tipů jak na ně (předpokládám, že je výkres už rozbitý):

1) Maska se při exportu do ACADu změní v šrafu (SOLID) v barvě 0,0,0, což je moderní černá. V tiskovém náhledu uvidíme, že to není pravé ořechové a je tedy nutné barvu změnit. Pro hromadný výběr použijeme zázračný příkaz Vybrat podobné a nastavíme barvu 255,255,255, pak by snad neměl být problém.
2) Další možností je hromadně šrafu odstranit a svislici pod textem ořezat ale jak?
a) Určitě si tam můžeme udělat 2 pomocné ořezávací rovnoběžky

b) Efektnější je ale použít klasický příkaz OŘEŽ(TRIM), který umí ořezávat entity pod textem i Mtextem. Kliknete na OŘEŽ, zadáte ENTER pro všechny a výběrem NAPŘÍČ protnete všechny texty.

c) Použijete náš lisp CISTEXT
d) Manuálnější metodou - příkazem EXTRIM...kolik z vás zná schválně tento Express příkaz?

Vyberte si jeden ze způsobů, který Vám nejlépe vyhovuje a podélňáky budou vypadat, jak mají.

Komentáře