Hranice koridoru automaticky

Vítáme Vás v novém roce a doufáme, že jste toho přes vánoční svátky moc nezapomněli. Na rozjezd si ukážeme jeden trik, který jsem ukazoval na semináři v Brně. Jedná se o vygenerování automatické hranice pro povrch z koridoru. Předem upozorňuji, že je to nová funkce AutoCADu Civil 3D verze 2010, která není moc zdokumentovaná.

1) Předpokládejme, že máme jednoduchý koridor s jedním nebo více regiony a jednou základnou.

2) Vytvoříme si libovolný povrch z koridoru a použijeme spojnici "Povrch" (pro demonstrační účely to bude stačit)

3) Tyto dvě úlohy určitě většina z Vás bez problémů zvládne, ale ouha, když se podíváme do situce, povrch nám na S-ovité komunikaci vytvořil pěkné luky...skoro jako měl Robin Hood.

To samozřejmě není v pořádku a my se musíme těch tětiv zbavit, aby hranice povrchu kopírovala krajní návrhové linie. Do teď existovaly tyto 3 možnosti:automaticky, interaktivně a z polygonu. Nejčastěji jsme používali automaticky, ale tam docházelo často k problémům, kdy se kód Nlinie v některém regionu objevil a v jiném zase ne. C3D si s tím neuměl poradit a tak ten náš požadovaný kód raději vypustil. Od verze 2010 však už zvoní na lepší časy, přibyla totiž další možnost - hranice koridoru jako vnější hranice...

Nevím jak Vy, ale já tam v tom seznamu tu novou funkci nevidím. Jak ji tam tedy dostaneme?

4) Je to vcelku jednoduché. Stačí na záložce Parametry přidat další pomocnou základnu. Poté zvolit libovolný profil a už nic víc.

5) Na záložce Hranice se najednou kouzelným mávnutím myši objevila naše vytoužená funkce.
To je ten BIM, o kterém se v Autodesku pořád tak mluví...

6) Po jejím odkliknutí získáme perfektní povrch, který padne koridoru jako ulitý.


Pokud by Vás napadla nějaká nová témata, která by byla i pro ostatní zajímavá, nebojte se je napsat zde nebo třeba i na naše CAD Fórum a my pak zkusíme něco vymyslet...

Komentáře