Jak ořezávat rastry

Dostali jsme poznámku! Fakt, nekecám. Od konkurence. A to rovnou do žákajdy, to bude doma zase sekec mazec...jen se podívejte.

Od teď jsme tedy pozitivně naladěni a už jenom chválíme. Všichni přece dobře víme, že Autodesk produkty jsou SUPER a neznáme nic lepšího.

Za trest si ukážeme, jak rychle a efektivně ořezat vícero rastrových obrázků najednou. Nedávno jsem školil pány urbanisty a narazili jsme na zajímavý problém, jak zakrýt nebo ořezat více georeferencovaných map podle stávající AutoCAD křivky. Křivka může symbolizovat kostrbatou hranici krajů nebo zastavěnou hranici dědiny. Pánové měli k dispozici aplikaci AutoCAD Raster Design a tak jsem bez přemýšlení vypálil, že to bude hračka. ARD totiž obsahuje poměrně zajímavé funkce pro práci s rastry a příkazy jako maska nebo ořež tam určitě nechybí.

Pokud se podíváte do menu nebo ribbonů Image, tak zjistíte, že žádná volba hranice ze stávající křivky tam ale není...viz.


Jak tedy na to?

1) Nejdříve pomocí příkazu MAPIINSERT naimportujeme georeferencované rastry. Zkuste si ten příkaz zapamatovat, je to nejrychlejší způsob, jak požadovaný dialog vyvolat. Všimněte si, že pomocí naší aplikace CITin jste schopni vložit i mapy ve formátu CIT, který je tak hojně používán ve státní správě.

2) Po načtení rastrů je třeba nakreslit si nebo odněkud vykouzlit hraniční křivku, podle které budeme ořezávat.

3) Teď příjde ta řezničina. Většina z Vás určitě začne namítat, vždyť přece v AutoCADu existuje příkaz OBROŘEŽ a ten obrázek ořeže, ano určitě ale zdůrazňuji obrázek ne obrázky. My to uděláme najednou pro všechny.

4) Pomůže nám k tomu následující lisp PLV od Vládi Michla, který umí načíst a později předat souřadnice vrcholů stávající křivky. Příkazem APPLOAD nebo pouhou Drag&Drop metodou načteme lispík, aby byl připraven k boji.

5) Maska je vhodnější než ořez, hlavně kvůli pozdější editaci, má ale i lepší výsledky samotného ořezu, proto tedy vybereme příkaz Create Mask (Vytvořit masku).

6) Před výběrem prvního bodu zadejte právě načtený příkaz 'PLV (transparentně) a vyberte křivku.

7) A je to! Myslím, že je to bez komentáře...

Snad jen potlesk pro Vláďu...:)

Komentáře

Okomentovat