Jenom se koukáme 2

V minulém blogu jsem alespoň trochu naznačil jak postupovat při jednoduché vizualizaci. Slibil jsem také, že představím speciální nástroje, které vám proces koncepční vizualizace podstatně usnadní bez toho, aby vyžadovali nějakou extrémní uživatelskou znalost v tomto oboru. Vím dobře z praxe, že je na to málokdy čas a když je čas, tak zase nejsou peníze.

Představme si tedy prvního závodníka a tím není nikdo jiný než Rapid Design Visualization, krátce RDV, od izraleské firmy RDV Systems. Tato nástavba pracuje pod "velkým" AutoCADem, ACAD Architecture, Map 3D a samozřejmě i pod naším milovaným C3D.

Funkce:

- jednoduché uživatelské rozhranní v podobě dalšího postranního panelu
- potažení povrchu texturou (ortofotomapa)
- automatické generování zástavby (podle výšky, rozsah, náhodně)
- zjednodušení a automatická hranice povrchů
- generování podélného vodorovného dopravního značení, svodidla, vegetace, lidé vkládání jakýchkoliv 3D objektů s jejich umístěním na povrch
- animační nástroje
- automatické generování povrchů z koridoru
- nástroje pro pohyb kamery
- analýzy viditelnosti
- nástroje pro práci s 3D křivkami a 3D plochami

Jedna z nejlepších funkcí je ale správce a editor textur,

kdy jednoduše každé hladině přiřadíte ze seznamu texturu a objekt se po vypublikování do speciálního RDV 3D formátu, zobrazí v internetovém prohlížeči s automaticky doinstalovaným pluginem. O světla, stíny a oblohu se nemusíte vůbec starat. Pro investora pak není problém si celý projekt přes internet ve 3D prohlédnout, případně je možné vytvořit z dané scény snímek či video. V situaci lze dokonce vypínat a zapínat jednotlivé hladiny jako variantní řešení nebo dokonce měřit vzdálenosti. Pro zajímavost něco z RDV galerie:



Druhým závodníkem je poměrně mladý Civil Simulate firmy Sivan Design pro změnu také z Izraele... Nadstavba funguje pouze pod AutoCADem Civil 3D nebo pod jejich vlastní projekční aplikací CivilCAD. Tento vizualizačni plugin je vhodný spíše pro silniční projekty na rozdíl od výše zmíněného RDV, který je pojat trochu více obecněji. Koncepce ovládání je trochu jiná, protože pracuje hlavně s půdorysem, kde si uživatel postupně zadává odkud kam povede silnice, kde už bude začínat most, křižovatka atd. Po vyexportování dostane váš 2D návrh reálnou 3D podobu. Mezi hlavní funkce tedy patří:

- nezávislý 3D modelář s udávanou přesností do 2cm
- IntellSection - inteligentní modelování úrovňových i mimoúrovňových křižovatek
- automatická tvorba mostů, dopravních ostrůvků atd.
- 3D simulace jízdy z pohledu řidiče
- namapování leteckých snímků na povrch
- měření ve 3D
- kontrola viditelnosti a rozhledu
- simulace různého počasí (déšť, sníh, mlha) a různé denní doby
- vkládání různých 3D objektů, uliční mobiliář
- vodorovné i svisle dopravní značení ve 3D
- umístění různých poznámek přímo do 3D scény

Prostředí aplikace vypadá potom takto:



Posledním soupeřem už je trochu jiná váhová kategorie, protože se jedná o pluginy Dynamite VSP a SIM (britské firmy 3AM Solutions, nyní již pod Autodeskem) určené pro 3DS Max Design. Tyto nástroje umožňují snadnější přenos a vizualizaci dat z C3D do 3D Studia. Lépe než cokoliv popisovat je podívat se na následující videa...



Pokud by jste se chtěli o těchto nástavbách dozvědět více (cena, trial a další zbytečné informace), neváhejte a kontaktujte nás zde.

Příště už se vrhneme zase do práce...:)

Komentáře