Obnovení tečnového polygonu trasy

Při tvorbě našeho "country kitu" postupně procházím všechna nastavení Civilu 3D 2012 a jsem celkem potěšen některými novými funkcemi a drobnými vylepšeními. Mezi tato malá ale významná plus patří i funkce pro zkonstruování tečnového polygonu a to i v případě, že trasa nebyla z tečnového polygonu vytvořena.

1) Začněme třeba obyčejnou křivkou (KŘIVKA) bez oblouků a zkusme příkaz ZAOBLI (FILLET). Okamžitě se zobrazí náhled se zadaným poloměrem, který buď potvrdíme nebo upravíme. Výborná a praktická záležitost pro normální smrtelníky :).2) Křivku převedeme na trasu.3) Ve vlastnostech trasy je nová záložka Bod průsečíku, kde zvolíme 1. nebo 2. možnost pro vykreslení tečnového polygonu.
A polygon se skutečně zobrazí...Pokud se vám ale nezobrazí, není problém mezi klávesnicí a židlí, ale v použitém stylu zobrazení pro trasu. Přibyl tam totiž nový prvek...
Na úplný závěr ještě jeden rychlotip. Zkuste najet kurzorem na modrý vrchol polygonu a chvilku vydržte, uvidíte, co se stane....

Komentáře

  1. Mate rovnaky obrazok v bode 2 a 3. Niekde je chyba, len aby ste vedeli ze vnimame aj v lete
    Karol Komora

    OdpovědětVymazat
  2. Pane inženýre zdravím Vás do Blavy :). Díky za připomínku, nebyl jsem už v pátek večer při smyslech a chyba skutečně nastala mezi klávesnicí a židlí.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat