Civil 3D pod mrakem

Na Autodesk Labs se nedávno objevil nový "projekt" s názvem Silverstar. Jedná se o testovací verzi pluginu pro AutoCAD Civil 3D 2012 64bit, který umožňuje optimalizovat a navrhnout niveletu podélného profilu tak, aby byly kubatury násypu a výkopu celkově vyrovnány. Aplikace využívá speciálního CLOUD serveru Autodesku, kde celá výpočetní operace probíhá.

Po stažení a instalaci se objeví v Sadě nastrojů zde:
Byl jsem na ten zázrak docela zvědavý. A tak jsem nelenil, naimportoval cvičný povrch a navrhnul v trase klasické esíčko.
Plugin je nenáročný, chce po vás jen email a heslo pro přístup jako logovací údaje na cloud server, ale email hlavně proto, aby věděl, kam má zpět poslat výsledky.

V prvním dialogu se ptá na trasu, návrhovou rychlost  a profil terénu. Pro přesnější výpočet je možné dodat šířkové ekvidistanty trasy. Výstup necháme zaškrtnutý i do txt ASCII i do XML.
V druhém dialogu se ptá na polohu zemníku a skládky na trase. Neměl jsem vymyšlené žádné, tak jsem to přeskočil. Ve třetím dialogu se mohou nastavit minimální a maximální podélné sklony, minimální délka tečny a lze také výškově zafixovat počáteční a koncový bod nivelety. V posledním dialogu nastavujete parametry optimalizace.
Na kolik sekcí se kubatury rozdělí, počet vrcholů nivelety, přesnost a čas výpočtu. Stisknutím tlačítka Finish
zadání odešlete na server a pak už jen s napětím čekáte, co příjde. Dělal jsem ten pokus 5x, s tím že mi pouze 2x přišly kompletní výsledky. V příloze by jste měli najít krásný PDF dokument se schématem podélného profilu a všemi vypočtenými parametry. Něco jako:
Tak to vypadá SUPER!!! Krásná niveletka - jako když střihne. Navíc ještě dostanete TXT s niveletou, který je možné načíst podle tohoto návodu a ještě XML s trasou včetně navrženého profilu. Co si lze přát víc?

Hodil jsem do výkresu ČSN vzorák a vytvořil koridor s povrchy pláně (HTÚ) a vnějším horním povrchem. A přes analýzu objemů jsem si nechal oba povrchy srovnat s DTM. Bohužel tady přišlo velké zklamání, jak vidíte
kubatury výkopu ani násypu se oproti předpokladu nerovnají - a to vůbec :(. Přes to, že to vypadalo tak nadějně. Takže zatím se řidme českým příslovím...
Ale možná dopadnete lépe - jen to zkuste.

Ještě aktuální zpráva - SilverStar plugin má problémy s diakritikou u odsazených profilů, které by měly zpřesnit samotný výpočet kubatur na cloudu. Natvrdo nastavená šířka koridoru i sklony svahů zatím omezují jeho použítí v praxi, nicméně je to první vlaštovka a Valentin Koch z Autodesku se problémům postavil docela čelem, tak uvidíme, co v příští verzi...

Komentáře

  1. Hello,

    Thank you for the valuable feedback. As for the volume discrepancies, have you tried to use centerline offsets yet?
    Section 5 in the SilverStar User Manual explains how this can be used to get potentially more accurate volume computations.

    Thanks again for testing,

    Valentin Koch
    Autodesk Inc.

    OdpovědětVymazat
  2. Hi Valentin,
    first of all - we are very pleased that somebody from BIG Autodesk reads our Civil 3D blog.

    You are right that is good to read a manual sometimes :). I tried 15 offset profile on left side and 15 on right side with 1m gap, but again without any success.

    From 3 attempts, I have got only one result and this result doesnt contain any PDF.

    I am afraid that fixed cut, fill slopes, road width and no pavement volume computations dont make this feature very effective in real world design.

    OdpovědětVymazat
  3. Hi Martin,
    We are investigating the missing PDF problem. As for the fixed cut, fill slopes, road width, and pavement, this will be user changeable in one of the next updates. We fixed these in this version so that we could release it faster for a first round of testing. We are happy to receive feedback like yours. Together we will hopefully be able to improve this tool.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat