Jak se poprat s rozšířením?

Chcete-li v Civilu 3D nakreslit rozšířenou odsazenou trasu např. hranu pozemní komunikace, hranu dna či patu svahu, použijete nejspíš tyto funkce.
Příkaz Vytvořit rozšíření je vhodné použít až na odsazenou trasu, a proto se budeme věnovat funkci označené na obrázku se šipkou výše. Dialog obsahuje dvě záložky. Na první definujeme trasy ekvidistany a jejich vzdálenost od osy vlevo a vpravo.
Na druhé záložce jsou pak kritéria rozšíření v oblouku, která jsou buď automatická nebo uživatelem zadaná.
U projektů, kde se ale v obloucích nevejdeme do normy nebo v úsecích kde nejsou oblouky, a přesto potřebujeme navrhnout rozšíření, použijeme jiné řešení a nic zde zatrhávat nebudeme.Stačí nechat vykreslit odsazené trasy. Při výběru jedné z nich se objeví ribbon s třemi důležitými ikonami.
 Parametry odsazení umožnují později doupravit hodnoty u již zadaného rozšíření. Funkci Přidat rozšíření  použíjeme ve všech případech rozšíření mimo oblouky. V obloucích naopak zvolíme Rozšířít automaticky a dialog nastavíme takto.
 Tento postup umožňuje si pěkně vybrat oblouky s podobným poloměrem a ty pak najednou rozšířit. U dalších oblouků postupovat podobně. Je to taková per partes metoda... ale máme to pod kontrolou. Na závěr upozorňuji ještě na rozdíl v parametru odsazení (delta), který se v obou výše popsaných příkazech liší.

Komentáře

  1. Dobrý den,

    existuje nějaký proužek na zakreslení rozšíření v oblouku do podélného profilu nebo se to musí zakreslovat ručně.

    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    bohužel není. Veškeré tyto "situační" šémata budou ruční práce.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat