Další nástroje pro C3D 2012

V květnu se na Subscription Centru objevila kolekce různých nástrojů, které by měly vylepšit naši už tak vysokou produktivitu v AutoCADu Civil 3D 2012. Po přihlášení do SC a několika kliknutími se dostaneme na tuto webovou stránku,
kde jak vidíte, je dlouhý seznam více či méně užitečných utilit. Pár zajímavých jsem se snažil označit. O těchto jsem psal už dříve:

a) Borehole Utility - Vykreslování vrtů
b) Corridor Solids -  Konverze koridorů na AutoCAD tělesa
c) Point Cloud Feature Extraction - Extrakce entit z mračen bodů

Pokud byste potřebovali do projektu nebo vizualizace doplnit jednoduchý most, můžete použít Bridge Modeler. Výsledek lze vyexportovat do speciálního modulu Revit Structure pro podrobnější modelování.

Jelikož jsem ze školy ještě trochu praštěný kolejařinou, zajímal mě nový plugin Rail Track Layout (Návrh železniční tratě). Po jeho instalaci se jednotlivé příkazy objeví zde.
Převýšení kolejnice vypadá celkem slibně (ve 2013 součástí produktu), ale já jsem byl zvědavý hlavně na výhybky. Bohužel se mi do vlastního katalogu výhybek nepodařilo uložit ani jednu, takže jsem to nemohl ani otestovat. Je možné, že je chyba jen na mém přijímači, anebo také ne a Autodesk to pořádně neodzkoušel. Berte to tedy trochu s rezervou.

To nejlepší ale nakonec. Pro německy mluvící trh bylo vytvořeno několik zajímavých utilit, které nelze na český Civil 3D nainstalovat (kvůli kontrole jazykové verze), ALE součástí této kolekce jsou i pěkně udělané silniční podsestavy obrubníků, odvodňovacích proužků a dvou typů vozovky pro intravilán a extravilán. Podsestavy jsou k dispozici jak v němčině, tak naštěstí i v angličtině. Takové podsestavy "Querschnittsbestandteile" v němčině nejsou pro každého :) Ke všemu je perfektní dokumentace, nápověda ale hlavně zdrojové .PKT soubory, které lze otevřít v Subassembly Composeru.

Abych vás namlsal, pojďme se podívat na pár obrázků...
Betonový obrubník s ložem
Dlážděný žlábek

Odvodňovací tvárnice s obrubníkem v betonovém loži.
Teď na to koukám, ono to zní jako nějaký dobrý recept nebo jídlo v noblesní restauraci :) Nových podsestav je 22, což je paráda.

Pokud to tedy shrneme, nástroj pro práci s mračnem bodů i mostařský modelář se mohou někdy hodit, zatímco všechny tyto nové silniční podsestavy se budou hodit určitě.

Komentáře