Profil z křivky

Profil z křivky? U trasy to jde a u profilu ne? Neptejte se mě proč... Ale řešení máme. Respektive jsou dvě cesty - jedna krátká ale pracná a druhá trochu delší ale za to bez práce. Osobně jsem spíš pro tu druhou...

Ten první a pracnější postup je následující:
V nástrojích pro vytvoření profilu (nivelety) zvolíte příkaz Převést úsečku a spline...
a pak postupně oklikávat jednotlivé úsečky. Zdůrazňuji úsečky, protože křivku to neumí...pokud je křivka profilu převýšená, je třeba ji nejdříve vrátit do nepřevýšeného stavu. K tomu nejlépe poslouží konverze přes AutoCADovský blok vložený s jinými měřítky v ose X a Y. Pracné u tohoto postupu je oklikávání jednotlivých úseček, kde může dojít i k přehlédnutí a tudíž k chybě.

Osobně preferuji druhý postup:
Kde si pomůžeme mými oblíbenými CADTools a jejich funkcí pro export vrcholů křivky do Excelu.
Nejdříve ale trochu příprava. Otevřete si nový prázdný výkres a nepřevýšenou křivku profilu do něho zkopírujte. Pozor, záleží ale do místa, kam ji umístíte. Ta křivka musí ležet v absolutních souřadnicích tzn. že její počátek bude v X=0 a Y=počáteční nadmořská výška profilu (Z). Asi nějak takto:
Pak přichází na řadu CAD Tools s jejich výbornou funkcí pro export vrcholů X,Y.
Samozřejmě lze použít i příkaz VÝPIS (_LIST), ale toto je efektnější..., protože po výběru křivky dostanete toto:
a upravíte takto:
Pro dokončení celé úlohy vytvoření profilu z textového souboru si vás už dovolím odkázat na můj předchozí článek, který se tomuto tématu věnoval podrobněji.

Komentáře