Výchozí styl a popisek COGO bodů

Na úvod tohoto článku bych vás rád trochu nalákal na fakt, že v nejbližší době zveřejníme novou verzi silniční šablony pro AutoCAD Civil 3D 2015. Šablona je už hotová a čekáme pouze na dořešení možnosti ochrany před odcizením. Nemusíte se bát nějakého složitého licencování. Pouze chceme po dřívějších zkušenostech šablonu *.dwt digitálně podepsat, čímž by bylo prokazatelné naše autorství.

Dnes si prozatím ukážeme, jak si nastavit výchozí popisek při vytváření nových COGO bodů. Jistě si hodně z vás často lámalo hlavu nad tím, jak zaktivovat zašedlá pole v sekci "Výchozí styl".

Ve výchozím nastavení je možnost volby stylu zašedlá

Pes je zakopaný v tzv. klíčích popisu. Klíče popisu jsou funkce určená primárně pro geodety. Pomocí ní je možné při importu bodů nastavovat automaticky styl bodů a další věci na základě hrubého popisu bodu. Čili něco jako styl sady kódů u koridoru, ale pro COGO body.

Pokud klíče popisu nepoužíváte, můžete je deaktivovat, což zpřístupní možnost ruční volby stylu bodu a jeho popisku. Změnu provedete v Toolspace > Bod > Přikazy > Create Points, kde nastavíte řádek "Deaktivovat popisné klíče" na "Pravda".

Deaktivování popisných klíčů v nastavení

Pak už si budete moci při tvorbě nových bodů vybrat libovolný styl a popisek.

Výsledná podoba dialogu pro tvorbu nového bodu

Komentáře