Import fotek na souřadnice dle GPS údajů

Tento problém zná minimálně každý projektant liniových staveb... Vyrazí do terénu, pořídí hromady dokumentačních fotografií a vrátí se do kanceláře, kde je stále dokola prochází a hledá snímek odpovídající nějakému místu v mapě nebo zaměření. Večer si doma celý znavený sedne k oblíbené detektivce a tam mu to dojde. Fotografie umístí do mapy. Případ vyřešen.

Správná detektivní nástěnka (zdroj: esquire.co.uk)
Jak si s tím ale v praxi co nejlépe poradit? Pomoct může náš oblíbený program Plex.Earth. Jedna z jeho doposud skrytých funkcí umožňuje uživateli načíst snímky přímo do JTSK (nebo jiného souřad. systému) na základě GPS údajů připojených k fotce. Pořízení GPS značky by neměl být v dnešní době problém. Zvládne to snad každý smartphone i velká část běžných digitálních fotoaparátů.

V české verzi Plex.Earth se funkce pro načítání fotografií s GPS značkou nachází již déle, ale jen jako příkaz bez ikony v ribbonu, což by se mělo s příští verzí změnit. Již teď ale můžeme funkci spustit pomocí příkazu PXPHOTOIMPORT. Po vybrání fotografií (lze i hromadně) dostaneme na výběr 3 způsoby importu.


  • Vložení fotek přímo do výkresu
  • Vložení ikony fotoaparátu s odkazem
  • Vložení vlastního bloku s odkazem
Pokud použijeme způsob s vložením libovolného symbolu, stačí na danou ikonu ve výkresu kliknout se stisknutou klávesou Ctrl a fotografie se otevře mimo AutoCAD v prohlížeči asociovanému s danou příponou.
Pro ukázku jsem vyběhl z naší pražské pobočky na Opatově a pořídil několik testovacích snímků na mobilní telefon. Výsledek je vidět na následujících obrázcích. Pro jistotu jen upozorním, že záznam polohy při pořizování fotografií bylo nutné zapnout v nastavení aplikace fotoaparátu. Obvykle bývá ve výchozím nastavení vypnutý z důvodu ochrany soukromí.

Prázdný výkres s načtenou mapou ZABAGED pomocí WMS
Vložení fotografií přímo do výkresu
Vložení zástupných ikon a otevření vybrané fotky kliknutím na daný symbol

Komentáře