CAD Forum 2016

     Dne 21.9. a 22.9. se již tradičně konala veliká akce naší firmy - konference CADfórum. Na akci se sjelo velké množství nadšenců a zájemců o nové technologie, zkrátka lidí z praxe i mimo ni, a náš tým si pro ně připravil zajímavý program.


     Konference byla rozdělena do dvou dnů, z nichž první byl zaměřen spíše na strojařinu a druhý na GIS a stavebnictví. Oba dny jste mohli sbírat zkušenosti od uživatelů, kteří již produkty zařadili do svého portfolia a rádi se podělili o své pozitivní i negativní zkušenosti. V průběhu konference proběhlo několik přednášek, na konci se konala debata u kulatého stolu, kde jste mohli položit vaše peprné dotazy, a zlatým hřebem pak bylo slosování cen tomboly a všemi oblíbený raut s dobrotami, o kterých se vám ani nesnilo. :)
     Celá akce byla velmi dobře hodnocena a to jak ze strany našeho týmu tak ze strany účastníků. A pro ty, kteří konferenci nestihli, jsme si připravili jen drobné shrnutí týkající se témat na našem bloku.

Civil 3D v praxi

     Úvodní přednášky týkající se našich témat se chopili Ing. Radim Čech a Ing. Jan Petrů, Ph.D. , kteří se podělili o své zkušenosti z praxe. Prohlédli jsme si projekty jako například rekonstrukce železničních přejezdů, problémy při jejich návrzích, rozpory s normou a "ekonomický" postoj drah, který se ve finále může značně prodražit. Další ukázkou bylo použití Subassembly composeru pro vytvoření průřezu tubosideru a variantní návrh cyklostezky.
     Za tyto ukázky velice děkujeme, děkujeme za přístup k přednáškám, ač na přípravu nebylo moc času, a děkujeme i za to, že jste byli schopni se odtrhnout od práce na svých projektech, což by pro některé mohl být velký problém.

InfraWorks 360 - liniovka od studie po vizualizaci 

     Tuto část jsme měl na starosti já osobně, a jelikož to byla má první velká prezentace, tréma byla trochu znát :). Během pár minut jsme si představili program Autodesk InfraWorks 360, jeho výhody a silné stránky a zbytek času do celé hodiny jsme na živo modelovali projekt, jehož cílem bylo ukázat variantní řešení pro rekonstrukci intravilánové komunikace. 
     Úkol zněl jasně, s téměř žádnými či jen volně dostupnými daty, během pár minut vymodelovat variantní řešení ve 3D na úrovni studie, popřípadě vytvořit videa či webovou stránku tak, aby si každý mohl řešení prohlédnout a hlavně jej pochopit. Model jsme si poté přesunuli do Civil 3D, kde jsme si jej doupravili pomocí přesné geometrie. Náš hotový projekt jsme ve finále přesunuli zpět do InfraWorks 360 a provedli konečnou vizualizaci.


Data použitá ve videu byla stažena automaticky přes InfraWorks 360 a to např. z oblasti Drachkov https://goo.gl/LcZEAK nebo z části obce Kunratice https://goo.gl/gaoOiGPro jejich stažení využijte funkci Model Builder přímo v programu

     Časový limit byl dodržen a laická veřejnost může jásat, protože si nemusí prohlížet čárové výkresy, ale mrkne na přehledné video. 

Civil 3D - buďte efektivní při návrhu dopravní infrastruktury

     Martinova část byla zaměřena na AutoCAD Civil 3D a na naše aplikace, které vyvíjíme, abychom Vám usnadnili projektování. Jeho nabitý program by určitě vystačil na několik hodin, ale bohužel jsme měli jen jednu, a tak jsme letěli jako šíp, abyste si udělali alespoň představu.
     Začali jsme jednoduchou aplikací VFK2DWG, abychom si připravili živnou půdu pro následující trumf, kterým byl nový Záborák 2017 a jeho funkce, kterým se budu věnovat v dalším článku. Již teď vám ale prozradím, že umíme pracovat s daty katastru, ať jsou digitální či nikoli, což dříve nebylo možné. 
Nový vzhled prostředí Záboráku - funkce později
     Dalšími aplikacemi, které byly představeny, byl Vehicle Tracking, nové upravené Civil Tools 2017 a v neposlední řadě Railway Tools. Tady si musíme trochu postesknout, ale v publiku nebyl jediný železničář, což je velká škoda! Na konci jsme si ještě řekli něco ke cloudovým službám.

Nové klopení v CivilTools 2017
     Zkrátka bylo toho hodně, co jsme neřekli, na to jste se zeptali a vše dopadlo, jak mělo. :) Pro všechny účastníky budou ke konci týdne dostupné prezentace a použité podklady a na Vás, kteří jste konferenci nestihli, se doufám těšíme za rok.
     
     Všem účastníkům děkujeme za báječnou atmosféru a kdybyste třeba rádi příští rok vystoupili na pódiu a podělili se o své zkušenosti, dejte nám vědět. A nebo nám dejte vědět jen tak, co můžeme zlepšit nebo co už zlepšit nejde. :)

Komentáře