Přesná tloušťka skrývky ornice v Subassembly composeru

     Dobrý den příznivci Civil 3D. Dnes se v rychlosti podíváme na nějaké to grafické programování.

     Subassembly composer (SAC) je mocný nástroj a dají se s ním dělat skvělé věci, ale i on občas neumí vyřešit vše. Typickým problém je např. zadání skrývky ornice a její tloušťky. SAC sice nabízí funkci nazvanou OFFSET GEOMETRY, která umí vytvořit ekvidistantu k zadaným úsečkám, ale bohužel je potřeba její hodnotu nastavit na pevno. Zkrátka nelze použít parametr pro definici vzdálenosti odsazení. Jak tuto nepříjemnost vyřešit?


Varianta první

     Prvním řešením může být vytvoření seznamu proměnných, ze kterých si následně uživatel vybere přesně tu, která mu vyhovuje. Podle položky v seznamu pak rozvětvíme diagram a vytvoříme několik ODSAZENÝCH LINEK. Nevýhodou je, že vytvořený seznam má jen tolik položek, kolik mu 
zadáme, a uživatel je tak odkázán jen na naši předvídavost.
     Dále jsem v SACu narazil na problém s vykreslováním ODSAZENÉ GEOMETRIE v případě změny sklonu úsečky. Tento problém se bohužel promítá i do Civil 3D.
    Ona ta funkce ještě asi není úplně odladěná. Takže tudy cesta nepovede. No zkuste a uvidíte :-/

Jednoduchý diagram a jeho rozvětvení

Varianta druhá

     Další variantou je definování tloušťky odhumusování pomocí goniometrických funkcí. Tento postup je naprosto dynamický a nemusíme vytvářet žádné seznamy. Stačí si vytvořit pomocné linky, ze kterých určíme úhel α a pak už je to čistě jen geometrie základní školy. Překreslování probíhá okamžitě a není zde žádný problém.


Goniometrické funkce v praxi

     Může se zdát, že nepřesnost v zadávání tloušťky není tak velká. Ona vážně není, pokud se pohybujeme v malých sklonech, ale pokud se sklon zvětší, tak to zkreslení může být velmi znát, a kdo pak zaplatí všechnu tu hlínu, která na staveništi zůstane? 

Podsestava v SAC


Rychle stručně a od ruky schema výpočtu
VLEVO (správně): užití goniometrických funkcí - VPRAVO: bez použití goniometrie
v obou případech zadáno odhumusování 0,2 m
VLEVO: použití goniometrických funkcí - VPRAVO: problémová offset geometry
v obou případech zadáno odhumusování 0,2 m

Komentáře