V terénu jako na výkresu

     Dobrý den, dnes bych vám rád ukázal jednu vychytávku spojenou s cloudovým úložištěm A360. Jedná se o funkci, která vám umožňuje zobrazit vaši polohu dle GPS a promítnout ji přesně do vašeho výkresu, což  můžete užít hlavně na rozsáhlých liniových stavbách. Stačí mít ve svém zařízení mobilní aplikaci A360 a Google Earth.

Krok první

     Pro správný chod je třeba mít nejprve umístěný výkres na správných souřadnicích a nastavený souřadný systém (viz. nastavení výkresu). Nyní potřebujeme dostat tzv. KMZ soubor, se kterým umí pracovat právě Google Earth. Vygenerovat si ho můžeme přes Sadu nástrojů - Různé pomůcky - export KML. Průvodce nám vše názorně vysvětlí, můžeme si vybrat objekty, které nás zajímají a doporučuji vybrat volbu na kartě Posun - Pokrýt objekty terénu. To nám zaručí, že naše entity budou ležet vždy na terénu a budou vidět.

Krok druhý

     KMZ soubor máme vygenerovaný. V GE jsme si ověřili, že je na správném místě a nyní ho nahrajeme na náš disk A360. Tento krok je prostý :). Operaci děláme proto, abychom si jej následně mohli otevřít na našem mobilním zařízení.

Krok třetí

     Nyní si nainstalujeme aplikaci A360 a Google Earth do svého mobilu či tabletu. Přihlaste se do A360 a vedle našeho KMZ souboru je takové malé - i -. Když na něj klikneme aplikace nám nabídne otevřít KMZ v jiné aplikaci - Open in. Vybereme si Earth a je to. Pokud jsme na správném místě a máme zapnutou GPS, uvidíme na obrazovce modrou tečku, což jsme my. A kolem nás pak výkresové entity a ortofoto mapu.

  
   To je vše. Zkuste to. Hodí se vám tato funkcionalita? Používáte jinou aplikaci na zobrazení polohy v DWG? Dejte nám vědět.

***
POZOR na velké množství objektů. Rozmyslete si, co vlastně chcete na mobilním zařízení vidět. Přeci jen mobil stále není stolní počítač a pokud mu necháte vykreslovat tisíce entit, tak z toho nebude vůbec nadšený :)

KML - formát aplikace GE bez komprese
KMZ - s kompresí

Komentáře