Dopravní značení - spočteno za 2 minuty!

Dobrý den,
dnes si dáme malý závod. Závod, jak velmi rychle spočítat a vytřídit bloky dopravního značení použité ve výkresu, a když píšu vytřídit, myslím tím spočítat a seřadit veškeré kombinace viditelnosti, spočítat bloky, či jednotlivé značky. Tento postup bude fungovat s dopravními značkami od naší firmy. Jak počítáte vložené značky vy? Pěkně po jedné? Pokud ano, tohle se vám bude líbit!

     Pro postup využijeme dvou věcí. První bude příkaz EXTRDATA (bohužel není součástí AutoCAD LT), další pak mocný program Excel a námi připravený sešit, do kterého nakopírujete vyextrahovaná data a to je vše. :) Pokud nejste s Excelem zrovna kamarádi, nebojte, sešit si stáhnete na Helpdesku. Pojďme na to.
   
     Takto vypadá náš pokusný vzorek. Naše značky umožňují v rámci jednoho bloku nastavit nejčastější kombinace, a tak třeba blok P06n - Stůj, dej přednost v jízdě - můžeme nastavit na - P6+E2b, P6+E2c, P6+E3a atd.


     Značky si izolujeme a pomocí extrakce dat si vytvoříme pomocný excelovský soubor, ze kterého si překopírujeme data do našeho sešitu. Pak už stačí jen přejít na kartu souhrn a máme hotovo. Všechno jsme spočítali během dvou minut. Podívejte se na video.


     Pár poznámek k používání sešitu. Najednou můžete vykázat maximálně 300 kusů bloků. Snad vám toto omezení bude stačit, jinak si sešit budete muset doupravit. V kontingenčních tabulkách na kartě souhrn si můžete dále filtrovat značky podle názvu. Pokud se vám zdá, že zrovna nějaká značka v tabulce chybí, je možné, že jen není zaškrtlá v seznamu.


Sešit stáhnete na Helpdesku v sekci Autocad Civil 3D - Jiné
 

Komentáře