Exportujeme do 3D nebo rovnou do 2D ?

     Pěkný nový rok přátelé našeho blogu.  Říká se, že jak na Nový rok tak po celý rok, a proto Vám hned přinášíme nový článek . :) Na Nový rok byla neděle, to se nedělá, tak proto až teď.
     Všichni tu rádi využíváme Civil, protože nám šetří práci a usnadňuje projektování, ale při finálním odevzdávání si stejně musíme upravit zbytek v čistém CADu, jinak bychom se umodelovali k smrti. No a před dokreslováním musíme provést export, kterému se dnes budeme věnovat.
   
     Rád bych se věnoval dvěma možnostem a to exportu pomocí
                            - EXPORT3DDRAWING a
                            - ePŘENOSu.

     Možná jste nevěděli, že při použití ePŘENOS můžete také rozložit C3D objekty. Jak se k nastavení dostanete vám popisuje následující obrázek. Algoritmus tohoto příkazu by měl fungovat lépe než jeho starší kamarád, takže pokud vám nezafunguje první z uvedených příkazů, zkuste druhý.



     Abychom se dostali k jádru věci. Projdete-li si nastavení příkazů, nikde nenajdete možnost práce s objekty ve smyslu, jestli se při exportu mají přesunout do 2D nebo zůstat ve 3D. Ve 3D zůstanou vždy, pokud si malinko nepomůžeme. Jak si ale pomoci?
     Vytvoříme prázdný textový soubor, klasické txt, a pojmenujeme ho ExportToDWGDGNFeatureLineAs2D.txt. Umístíme jej do C:\Program Files\Autodesk\AutoCAD 2016, nebo 2017, a spustíme export. A výsledek?


     Výsledek při užití prvního z příkazů je vidět na prvním obrázku. Všechny objekty se přesunuly do 2D. Koridor se již nevznáší ve větru a nenajdete v něm 3D křivku. Podstatně zajímavější výsledek však můžete pozorovat na návrhové linii, která se také přesunula do 2D, ale dokonce byly zachovány oblouky. Křivka je tak mnohem čistší.

Aplikován 2D txt soubor. Návrhové linie je definována pomocí oblouků.
Bez 2D txt. Návrhová linie je 3D křivka s plno vrcholy.
     Co se stane při použití ePřenos? Tento  příkaz náš textový soubor pěkně ignoruje, a tak dostaneme stejný výsledek s ním i  bez něj. Dostaneme tedy 3D objekty. Návrhová linie je v tomto případě rozsekána na méně částí než při EXPORT3DDRAWING a dokonce není spojitá ale jakoby rozložená na části.

     To pro dnešek vše. Pokud jste hladoví po nových tipech, zůstaňte s námi zde nebo se přesuňte na CAD Forum, kde vám radíme např. jak na směr čáry při použití sítí. ;-)




Komentáře