Vyšetřujeme průnik terénů a batygrafii

Krásné pondělní dopoledne,
doufám, že jste si o víkendu odpočinuli, a jste tak připraveni na nové tipy ze světa Civil 3D. V dnešním článku bych ukázal pěknou funkci, která umí najít průsečík dvou terénů, ano jde to i jinak než přes objemový povrch :). Poté trochu naťukneme batygrafii nádrží.

     Jako podklad použiji náš cvičný povrchový důl, kterému jsem domodeloval jednoduchou hráz. Vzniklý prostor se pokusím zaplavit vodou. 

Vyšetřovaný terén s hrází
     Nejprve si zvolím pomocnou hladinu vody a položím si jí do konkrétní nadmořské výšky - to je ten velký obdélník na spodním obrázku :). Vidíte, že pomocný povrch mi klidně může přesáhnout zájmovou oblast. Poté použiji funkci Minimální vzdálenost mezi povrchy, kterou najdete v sekci povrchy na kartě Analýza. Pozor! Opět se tato funkce schovává v rozbalovacím menu, a tak není hned na očích, jak to u užitečných funkcí bývá :).

Vygenerovaná záplavová oblast
     Po použití dostanu takovou pěknou 3D křivku, ze které si můžu následně vymodelovat další povrch. Záplavové území tedy máme vyšetřené, teď ještě tu batygrafii. Opět vede cesta přes povrchy. Je nutné  si sestavit objemový povrch a provést na něm výškovou analýzu. Následně se vám hloubky krásně rozsvítí a můžete si vygenerovat i tabulku objemů.

Analýza objemového povrchu
     V zobrazené tabulce vidíme vždy plochu konkrétní vrstvy a její objem. Pokud byste chtěli pro každou hloubku dostat objem celkový, je nutné tabulku překlopit do Excelu a hodnoty sečíst. 

     No, a je hotovo :)

Tabulka dílčích kubatur (objem vody a její plocha)

Komentáře