Aktualizace Civil 3D a Vehicle 2018.1

Dobré ráno,

   minulý týden vyšla aktualizace Vehicle Tracking a přes víkend nás pánové z Autodesku překvapili dalším updatem, a to Civilu 3D. Obě aplikace si tak nyní můžete užít ve verzi 2018.1. Pojďme se podívat, jaké změny s sebou tyto aktualizace přinášejí.

* Aktualizace 2.10.2017 11h
před instalací si pro jistotu zazálohujte palety vašich podsestav. Po aktualizaci se Civil vrací do původního nastavení a může se stát, že vám zmizí palety jako - Silniční extravilánové či jiné ... Pokud jste aktualizaci již provedli, paletu Extravilánových podsestav i s návodem jak ji vrátit najdete na HD v sekci podsestav. Najdete zde zip archiv, kde je v txt souboru vypsán postup. Zároveň si postup můžete prohlédnout na obrázku gif (rovněž v archivu)

Civil 3D 2018.1

Opravy

   Oprav se dočkalo větší množství objektů. Od jednoduchých popisků, přes příčné řezy, profily, koridory a potrubí sítě. Byly opraveny a "stabilizovány" příkazy jako EXPORT do DWG, DIAG. Pokud bylo vše provedeno správně, ani si nevšimneme, že se něco změnilo. :)

Vylepšení

   Byl integrován editor součástí. Takže jak Civil tak InfraWorks nyní obsahují toto prostředí pro vytváření součástí potrubních sítí či částí mostních objektů. Budeme to muset podrobněji otestovat a pak dáme vědět, jak s tím optimálně pracovat.


   Civil vás nyní dokáže upozornit na přepsané popisky, taková drobnost :).


   Bylo vylepšeno referencování stylů. Nyní můžete přes tuto funkci sdílet nejen Civilovské styly (od verze 2017) ale i bloky, typy čar, styly textu, hladiny, ale i třeba sady vlastností - využijete při zadávání informací do modelu (BIM). Brzy předvedeme...


   
   V rámci výměny dat máte nyní možnost vyexportovat trasu přímo do IFC. A když píšu trasu, tak tím myslím jak osu tak profil. Při exportu je třeba zvolit formát IFC 4.1. Při importu se pak nesmíte nechat zmást. Civil vám totiž trasu mezi importovanými objekty nikde nenabídne, což je asi nějaká chyba. Klepněte však na OK a v jednom vytvořeném výkrese ji najdete*.
   Co se týká geometrie trasy, tak vše vypadá dobře. Všechny prvky jsou nastaveny jako pevné, ale s tím se dalo počítat :)

* já trasu nalezl ve výkrese s příponou - *vymezená oblast.




   Největšími novinkami je pak úplně nový modul pro návrh rekonstrukcí, pro který vzniklo šest nových podsestav a úplně nový typ objektu, tzv. Koridor oprav. Toto vylepšení určitě bude dále představeno, protože vypadá velmi zajímavě.
   Poslední novinkou je promítání objektů do příčných řezů. Ano to už tu bylo dříve, ale funkce byla značně vylepšena a dovoluje vám nyní mnohem více. :) Nechte se překvapit.



** 13.10.2017 
 Pozor - dřívější verze update 2018.1 způsobovala dodatečné mizení palet z palet nástrojů - např. podsestavy. Novější verze by tuto chybku obsahovat neměla. 

Pokud jste však o vaše palety přišli, můžete je získat zpět zde 
C:\Users\"váš účet"\AppData\Roaming\Autodesk\C3D 2018\csy\Support\ToolPalette\Palettes 
Tučně zvýrazněné je nutno změnit, CSY se pak liší dle toho jakou verzi máte, pokud anglickou, změňte na enu

V adresáři pak stačí najít příslušný soubor ATC a přetáhnout jej do palet nástrojů, paleta se pak objeví. :)

Autodesk Vehicle Tracking

Obecně

   Aktualizace s sebou přináší změnu formátu Vehicle Tracking objektů. Pokud tedy upravujete starší výkresy s již vytvořenými objekty - parkoviště, křižovatky, proběhne jejich upgrade a ve starších verzích nebo na PC bez VHT 2018.1 se objekty zobrazí jako neupravitelné proxy entity. Pokrok zkrátka něco stojí.

   Společně s aktualizací je doporučené mít nainstalován i tento hotfix, který opravuje drobnou chybu v grafice. Pokud však pro aktualizace používáte počítačovou aplikaci a pravidelně instalujete, nemusíte se s ním zabývat. Pravděpodobně ho již v PC máte aplikovaný.

Vlevo verze soubory v PC - Vpravo verze souboru z hotfixu - netřeba aplikovat :)

Opravy

   Oprav stejně jako vylepšení je celá řada. Byly opraveny různá upozornění, ošetřeny výjimky v kódu, opravena některá vozidla či letadla, překrývající se dialogy či ikony a mnoho dalšího. Podívejme se však na vylepšení.

Vylepšení

   Všechna vylepšení a vůbec celá aktualizace bude podrobně představena dne 4.10. v samostatném webináři od Autodesku. Pokud se chcete zůčastnit, máte možnost se zaregistrovat :). Po webináři bude tento článek doplněn o nejzajímavější vylepšení. Již teď mohu prozradit, že by mělo být vylepšeno automatické generování koridoru tak, aby výsledný povrch nebyl zubatý, ale plynule navazoval. Uvidíme na webináři ...

Takže to je pro dnešek vše. Na shledanou a přejeme vám hezký začátek týdne.



Komentáře