Seriál BIM I - BIM Day 2018

Krásné ráno všem,

   po delší odmlce se opět hlásíme, že žijeme, tvoříme a sbíráme užitečné informace. V dnešním článku bych vás rád informoval o proběhlé akci BIM Day 2018, která se konala v prostorách Národní technické knihovny v Praze. Každoročně se zde setkávají odborníci z mnoha profesí, projektanti, stavbyvedoucí, koordinátoři, zákonodárci, IT specialisté, aby si vyměnili své znalosti a informovali se o tom, co se chystá a co se povedlo za poslední rok.



   Akce se může zúčastnit samozřejmě kdokoliv, a členové skupiny czBIM budou velice rádi, pokud přispějete do diskuze o vznikajících standardech. Ačkoliv je skupina složena z mnoha odborníků, stále ještě nedokáží obsáhnout všechny profese, což je šance pro vás.
 
   Abych mluvil konkrétně, pro zavedení BIM procesu se stále počítá s rokem 2022 a např. standardy SNIM se rozvíjejí rychlým tempem v oblasti pozemního stavitelství, zatímco pro infrastrukturu jsou buď v plenkách (silniční stavby) nebo neexistují vůbec (technická infrastruktura).

   Jelikož je celý BIM hlavně o spolupráci, výměně informací a ne o 3D modelování, je nutné, aby s k tomu každý z nás postavil čelem a začal spolupracovat, protože BIM sám o sobě spolupráci nezajistí. Ta musí přijít od každého z nás.

* odstavce výše jsou jednoduchým shrnutím názorů různých přednášejících ...

   Program a výstup konference

   Abych trochu shrnul, co jsme si z konference vlastně odnesli...

Vzor negrafických informací pro silniční stavby

   Ing. Aleš  Lubas z firmy Mott MacDonald prezentoval výsledky pilotního projektu. Přednáška nebyla ani tak o tom, jaké komplikace museli při 3D modelování projektanti zvládnout, ale spíše o prvních standardech, které firma navrhla jako vzor. Tyto informace mohou být ve výsledku těmi, které se do silničních projektů budou přidávat. Je jen na vás, pokud přispějete k jejich dalšímu rozvoji...

Příručka pro investory

   Byla nám představena jednoduchá publikace, která by měla napomoci investorům při zadávání zakázek. Jednoduchou příručku si můžete stáhnout v elektronické podobě.


BIM v tunelu

   Ing. Martin Krátký z firmy Metrostav, prezentoval první pokud o použití BIM modelu při ražbě Ejpovického tunelu. Nejprve pomocí aplikace Civil 3D modelovali jednotlivé tunelové trouby a propojky, následně jim přidávali informace. Výměnný formát pro spolupráci byl XML a IFC.

Názory a ankety

  • Účastníci konference očekávají od státu hlavně tvorbu standardů a metodik, nikoliv veřejných knihoven prvků či osvětu ohledně BIM problematiky.
  • Sám stát by se měl ve své správě dovzdělat, jelikož úředníci často nedokáží s novými technologiemi pracovat.
  • BIM procesy by měly zefektivnit všechny fáze stavby od přípravy, projekce i provedení...
  • 63% hlasujících nikdy nepoužilo IFC při dopravním stavitelství, ale 45% někdy použilo IFC pro komunikaci.


   Celá konference se nesla ve znamení BIM, diskuzi o spolupráci a prostředí na české scéně. Řešili jsme zkratky jako SNIM, LOIN, KISS a IFC. Abych jednotlivé zkratky vysvětlil budeme potřebovat sepsat nějaké další články, takže nás sledujte i na stránkách www.bimfo.cz.



   Pro dnešek vše.
   Hezký den :-)   

***
SNIM - standard negrafických informací modelu
LOIN - množství nezbytných informací v modelu
KISS - model musí být jednoduchý a přehledný

Komentáře

  1. Dobrý den,
    zkoušel jsem si stáhnout BIM příručku, bohužel bez úspěchu. Prohlížeč mi píše, že stahování není dovoleno. Je možné si příručku stáhnout od jinud??

    Děkuji za radu i za Váš článek..

    S pozdravem
    Stanislav Mastný

    OdpovědětVymazat

Okomentovat