Novinky verze 2021 pro Civil 3D a InfraWorks

Ústředním motivem letošního představení nových funkcí a vylepšení v Autodesk Civil 3D a InfraWorks je heslo spolupráce. A to jak ve významu spolupráce mezi projekčními týmy, tak výměna informací mezi programy. Pojďme se tedy společně seznámit s novinkami, které pro nás Autodesk připravil.


Spolupráce Civilu a InfraWorks

Přenesení detailně vymodelovaného koridoru z Civilu do InfraWorksu jistě potěší ty z vás, kteří svá inženýrská díla prezentují investorům a se širšími návaznostmi na okolí. Nová komponentová silnice koridoru umožňuje jednoduší vizualizaci výsledného koridoru. Jen pozor na fakt, že takovýto koridor je v Infraworksu pouze ke čtení.
Díky příkazu Mapování komponent rychle navolíme, jaký materiál bude pro jednotlivé podsestavy nebo kódy použit (viz obrázek).


Opačným směrem funguje nová možnost přenosu navrženého mostu z InfraWorks do koridoru Civilu. Načtením datové sady IMX do Civilu se ve výkrese vytvoří objekt mostu, který využijeme jak v půdorysu, tak v zobrazení podélného profilu. 

Dynamo

Nástroj pro vizuální programování Dynamo, který se pro Civil objevil teprve minulý rok, je letos součástí vlastní instalace Civilu, podobně jako Subassembly composer. Pokud jste zatím nestihli s Dynamem zaexperimentovat, máte ideální příležitost. Ve verzi 2021 je mimo samotné aplikace také přehravač skriptů pro snadnější spouštění předpřipravených Dynamo aplikací. Dynamo najdete na kartě Správa a panelu Vizuální programování.

Tlaková síť

Návrh a editace tlakových sítí doznala výrazných zlepšení. Při vytváření sítě z objektů můžeme nově využít referenčních entit. V případě referenčního povrchu bude tlaková síť dynamicky reagovat na úpravy terénu a přepočítá svoji výšku v závislosti na požadovaném krytí. Referenční trasa nově nabízí možnost horizontálního odsazení sítě.

Během editace vrcholů sítě se nyní automaticky mění použité kolena podle potřebného úhlu a dostupných výrobků v katalogu. Odpadá tak manuální změna součástí sítě po každém posunu trasy.

Po přidání sítě do podélného profilu lze měnit požadované vertikální odsazení vzhledem ke zvolenému profilu. Spojení je opět dynamické a po úpravě profilu nebo terénu, který síť následuje, se změna projeví i v niveletě sítě.

Ukázky







Další informace

Nový český Country Kit bude vydán v nejbližších týdnech. Trial verze nových aplikací si můžete stáhnout na stránce Trial. Přehled veškerých novinek v Civilu 3D najdete zde.

Podobně jako v minulých letech máme pro uživatele Civilu připraveny doplňkové bonus nástroje Civil Tools a sadu předpřipravených šablon s českými standardy pro jednotlivé oblasti projektování.

S novými i doplňkovými funkcemi Civilu 3D 2021 vás seznámíme na online konferenci Autodesk LIVE 2021 pořádané 28. dubna - registrujte se.

Komentáře